Constructorul francez de automobile Renault şi-a vândut activele din Rusia statului rus, anunţă luni cele două părţi - separat -, iar grupul francez precizează că-şi pătrează opţiunea de a cumpăra înapoi, timp de şase ani, acţiunile la Avtovaz, producătorul Lada, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această cesiune are loc din cauza invaziei ruse a Ucrainei.

”S-au semnat acorduri în vederea unui transfer al activelor ruseşti ale grupului Renault Federaţiei ruse şi Guvernului de la Moscova”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Industriei şi Conerţului.

Renaul a confrmat această cesiune a părţii sale de aproximativ 68% din Avtovaz, prncipalul constructor de automobile în Rusia.

Însă grupul francez precizează că-şi păstrează opţiunea de a răscumpăra acţiunile timp de şase ani.

Niciun detaliu financiar nu a fost furnizat luni, însăministrul rus al Industriei şi Comerţului, Denis Manturov, declara în aprilie că Renault prevedea să-şi vândă activele ruseşti la valoarea ”simbolică de o rublă”.

”Azi am luat o decizsie dificilă, dar necesară, şi facem o alegere responsabilă faţă de cei 45.000 de salariaţi din Rusia, păstrând performanţa grupului şi capacitatea noastră de a reveni în această ţară în viitor, în alt context”, declară directorul general al Renault Luca de Meo, citat în comunicatul grupului.

A DOUA PIAŢĂ RENAULT ÎN LUME

Însă grupul precizează că îşi păstrează opţiunea de a-şi răscumpăra acţiunile timp de şase ani.

”Consiliul de Administraţie al Renault Group a aprobat în unanimitate semnarea acordurilor în vederea cedării a 100% a acţiunilor Renault Group Renault Rusia, oraşului Moscova, iar participaţia sa de 67,69% din Avtovaz către NAMI (Institul Central de Cercetare şi Dezvoltare a Automobilelor şi Motoarelor)”, anunţă el într-un comunicat, fără să precizeze suma.

”Acordul prevede o opţiune de răscumpărare de către Renault Group a aparicipaţiei sale la Avtovaz, care poate fi exercitată în anumite perioade în cursul viitorilor şase ani”, precizează el.

Primarul Moscovei Serghei Sobianin anunţă, la rândul său, că Renault a decis să-şi închidă fabrica de lângă capitala rusă, care produce maşini Nissan şi Renault.

Rusia este a doua piaţă a grupului Renault în lume, în urma Europei, cu aproape 500.000 de vehcule vândute în 2021, însă prezenţa grupului în această ţară este pusă în discuţie de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Grupul auto se confruntă cu probleme de logistică, din cauza unei penurii de piese de schimb importate, din cauza sancţiunilor occientale.

Avtovaz a fost nevoit, din această cazuă, să-şi trimită angajaţii în concediu plătit, timp de trei săptămâni, în aprilie, după ce şi-a oprit cea mai mare parte a producţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.