Comerciantul global de mărfuri Trafigura Group va opri toate achiziţiile de ţiţei de la compania petrolieră de stat rusă Rosneft, până pe 15 mai, a declarat marţi un purtător de cuvânt al companiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Firma din Geneva ”va reduce substanţial” şi volumul produselor rafinate pe care le cumpără de la Rosneft.

Trafigura, împreună cu rivalul Vitol, este un mare transportator de petrol rusesc, în principal de la Rosneft.

Compania şi alte firme comerciale majore au declarat anterior că vor îndeplini doar contractele existente şi că nu vor conveni noi acorduri.

Conform sancţiunilor financiare ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, comercianţii nu vor mai putea cumpăra petrol de la Rosneft după 15 mai decât dacă este ”strict necesar” pentru a asigura nevoile energetice ale UE.

Uniunea Europeană ia în considerare mai multe opţiuni de reducere a importurilor de petrol rusesc ca parte a posibilelor sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei din cauza invaziei Ucrainei, dar niciuna nu a fost propusă oficial.

Acestea includ plăţi într-un cont escrow, un plafon de preţ şi tarife.

Aproximativ jumătate din exporturile de ţiţei ale Rusiei, de 4,7 milioane de barili pe zi (bpd), merg către UE.

Transportarea petrolului rusesc a devenit din ce în ce mai toxică pentru reputaţie de la invazie şi multe companii occidentale şi-au redus expunerea.

Activiştii Greenpeace au încercat să oprească mai multe livrări de petrol ruseşti şi au oprit un transfer pe mare care implică un transport al Trafigura în această lună.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.