Înainte de începerea ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, Kira Obedinski era o fată de 12 ani veselă şi iubită. Acum, orfană, rănită şi singură într-un spital controlat de ruşi în estul Ucrainei, ea a devenit un involuntar un pion în războiul informaţional al Moscovei, notează cnn.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mama fetei a murit când Kira era bebeluş. Tatăl ei, Evgheni Obedinski, fost căpitan al naţionalei de polo a Ucrainei, a fost ucis de armata rusă la Mariupol, la 17 martie.

Câteva zile mai târziu, Kira şi iubita tatălui ei au încercat să fugă din oraş pe jos, împreună cu vecinii lor. Însă după ce a fost rănită după explozia unei mine, Kira a ajuns la un spital din regiunea Doneţk, controlat de separatiştii susţinuţi de Moscova.

Acum, bunicul Kirei, Oleksander, se teme că nu îşi va mai vedea niciodată nepoata. El spune că un oficial din guvernul separatist din Doneţk l-a sunat şi l-a invitat să meargă acolo ca să o ia pe Kira, ceea ce este însă imposibil din cauza războiului.

Oleksander spune că a discutat cu oficialii spitalului şi că i s-a spus că nepoata sa va fi trimisă până la urmă la un orfelinat în Rusia.

Guvernul rus susţine că a ajutat cel puţin 60.000 de ucraineni să ajungă în zone sigure din Rusia, din apropierea graniţei. Guvernul ucrainean spune că aproximativ 40.000 de oameni au fost duşi în Rusia împotriva voinţei lor.

UNHCR a anunţat că peste 433.000 de refugiaţi ucraineni au ajuns în Rusia începând din data de 24 februarie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că duce cu forţa în Rusia oamenii care fug din Mariupol. “Mii, zeci de mii au fost forţaţi să plece în direcţia Federaţiei Ruse şi nu ştim unde sunt ei acum, nu există niciun document. Printre ei se numără şi mii de copii. Vrem să ştim ce s-a întâmplat cu ei, dacă sunt sănătoşi. Din păcate, nu avem nicio informaţie”, a spus Zelenski la CNN.

Moscova a calificat informaţiile legate de deportările forţate drept minciuni, precizând că Ucraina i-a împiedicat eforturile de a evacua oameni către Rusia.

Cnn.com notează însă că a discutat cu mai mulţi ucraineni, care au spus că li s-au oferit doar două opţiuni: să meargă în Rusia sau să moară. În interviurile cu zece persoane, înclusiv cu oameni din Mariupol, mulţi i-au descris pe soldaţii ruşi doborând în adăposturi şi ordonându-le celor care erau înăuntru să plece imediat de acolo. Nimeni nu ştie unde este dus. Cinci au fost trimişi până la urmă în Rusia. Trei au reuşit să scape.

Oficiali ucraineni şu americani, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, susţină că Rusia şi trupele separatiste procesează zeci de mii de civili ucraineni prin ceea ce se numesc “tabere de filtrare”, unde oamenii trec prin scannere şi li se confiscă telefoanele şi documentele înainte să fie trimişi în Rusia.

Oleksander spune că ruşii au luat şi documentele Kirei şi că fetei i s-a spus că i se vor da documente noi în Rusia.

Presa rusă a prezentat un filmuleţ cu Kira părând fericită şi vorbind despre faptul că uneori i se permite să îşi sune bunicul.

Aceasta este “dovada” că ea nu a fost răpită, este mesajul de la televiziunea rusă, în care se precizează că afirmaţiile că fata a fost răpită sunt încă un “fake ucrainean”.

Între timp, Oleksander a primit un mesaj audio de la Kira, în care ea îi spune să nu plângă. Însă fata care şi-a pierdut familia, libertatea şi casa din cauza războiului nu îşi poate opri propriile lacrimi.

“Nu te-am mai văzut de atât de mult timp... Vreau să plâng”, spune ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.