Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, care administrează cele două aeroporturi ale Capitalei, anunţă lansarea unor proceduri de achiziţie publică pentru lucrări de infrastructură aeroportuară în valoare de aproape 800 de milioane de lei la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti (AIHCB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"CN Aeroporturi Bucureşti anunţă lansarea unor proceduri de achiziţie publică pentru lucrări de infrastructură aeroportuară în valoare de aproape 800 milioane lei la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (AIHCB). Cea mai mare parte a acestei sume – circa 773 milioane lei – urmează să fie investită în programul de sistematizare a suprafeţei de mişcare a AIHCB în vederea creşterii capacităţii operaţionale şi asigurării conformării cu prevederile Regulamentului European 139/2014”, anunţă CNAB.

Astfel, urmează să fie reabilitate, în sensul creşterii capacităţii portante, majoritatea căilor de rulare precum şi cele de degajare rapidă pentru a se asigura operarea fără restricţii a aeronavelor de categorie 4E (cum ar fi Airbus A340 şi A350 sau Boeing B777 şi B787).

Totdată, vor fi extinse platformele 1 şi 2 de parcare a aeronavelor şi se va realiza o nouă cale de rulare paralelă la Pista 1, obţinându-se astfel creşterea atât a numărului de poziţii de parcare, cât şi a capacităţii de operare a aeroportului.

O altă procedură de licitaţie este organizată pentru extinderea către nord a Platformei 1. Lucrările de extindere au demarat în 2019 şi, din cauza nerespectării repetate a clauzelor contractuale şi depăşirii cu mult a termenului de execuţie de către antreprenor, CNAB a parcurs toate procedurile legale de reziliere a contractului, etapă încheiată în februarie 2022.

Lucrările de remediere şi ”rest de executat” se ridică la 10,4 milioane lei, durata lor fiind de maximum 12 săptămâni.

De asemenea, au fost scoase la licitaţie lucrările de proiectare şi execuţie pentru o copertină în zona de acces al pasagerilor pe fluxul de sosiri interne, între peronul de debarcare din autobuzele de platformă şi clădirea terminalului. Această copertină va asigura confortul pentru pasageri, în special în condiţii meteorologice nefavorabile.

Lucrările sunt estimate la circa 815.000 lei – proiectare şi execuţie – şi urmează să dureze 6 luni.

Totodată, CNAB anunţă că s-a finalizat înlocuirea lifturilor din aerogara Plecări (instalate în 1997), precum şi a scărilor rulante din aerogara Sosiri (instalate în 2002). Tot în aerogara Sosiri urmează ca, în scurt timp, să fie înlocuite şi lifturile panoramice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.