Kremlinul avertizează luni cu privire la faptul că o extindere a NATO nu va creşte stabilitatea în Europa, în contextul în care Finlanda şi Suedia cântăresc o aderare la Aliana Nord-Atlantică, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi am spus în mod repetat că NATO este mai degrabă un instrument al confruntării. Aceasta nu este o alianţă care să asigure pacea şi stabilitatea, iar o lărgire a Alianţei (Nord-Atlantice) nu va conduce, bineînţeles, la mai multă stabilitate pe continent”, ameninţă luni un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Finlanda şi Suedia ar putea adera în curând la NATO, o decizie care ar înfuria Rusia, avertizează unii oficiali, şi care va sublinia şi mai mult greşeala strategică a Rusiei de a invada Ucraina.

Oficiali NATO declară CNN că negocieri în vederea unei aderări a Finlandei şi Suediei au loc după invazia Ucrainei de către Rusia.

Potrivit unor oficiali de rang înalt de la Departamentul de Stat american, subictul aderării celor două ţări din Europa de Nord a fost abordată la o reuniune NATO, săptămâna trecută, la care au luat parte miniştrii de Externe suedez şi finalndez.

Ministrul finalndez de Externe a anunţat luni că guvernul finalndez urmează să prezinte miercuri, în Parlament, un document cu privire la securitatea Finalndei, care ar putea să prvadă o eventuală aderare la NATO.

”Acest (document) oferă Parlamentului (finlandez) posibilitatea să discute despre toate aspectele unei eventuale aderări la NATO şi/sau alte soluţii de securitate”, a anunţat luni, la Luxemburg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor din Uniunea Europană (UE), ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto.

”Apoi, în baza acestei dezbateri, bineînţeles, Guvernul va trage concluziile împreună cu preşedintele” finlandez Sauli Niinistö, a precizat el.

Haavisto a subliniat că este ”important” ca Suedia vecină să urmeze ”un proces similar” care, în opinia sa, urmează să necesite timp.

”Însă, bineînţeles, noi facem un schimb de informaţii continuu, iar dacă luăm decizii similare, le-am putea lua cam în acelaşitimp”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.