Parchetul din Rennes a anunţat luni că a deschis o anchetă în urma unor violenţe şi distrugeri duminică seara, după anunţarea primelor rezultate ale alegerilor prezidenţiale franceze în acest oraş, unde aproximativ 500 de persoane au distrus faţade ale unor bănci şi auspart vitrine ale unor magazine, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această anchetă, deschisă duminică seara, ”vizează capete de acuzare de distugere gravă a unor bunuri şi interese publice şi bunuri private în cursul unor manifestaţii pe domeniul public”, a declarat AFP Parchetul din Rennes.

Vinovaţii riscă pedepse de până la cinci ani de închisoare şi amenzi de până la 75.000 de euro, potrivit parchetului.

”Diverse distrugeri au avut loc (duminică) seara”, în centrul metropolei bretone, precizează parchetul.

Imediat după anunţarea primelor rezultate, aproximativ 500 de persoane - în principal tineri, unii purtând cagule - au ridicat baricade, au distrus faţade ale unor bănci, au spart vitrine ale unor magazine sau staţii de autobuz sau au înscripţionat graffiti pe ziduri, a constatat un jurnalist AFP.

Între mesajele inscripţionate, AFP citează ”Tineretul se c... pe fascismul naţional. Le Pen, dinastie fascistă”, ”Arde dreapta”sau  ”Război social”.

Manifestanţii auscandat sloganuri anticapitaliste şi ostile extremei drepte.

”În cinci ani, Macron a spart tot şi-l băgăm din nou în tutul doi. Asta ne înfurie şi doar aşa ne mai putem exprima: prin foc şi prin spargerea lucrurilor”, a declarat unei jurnaliste AFP Youri, un prenume modificat la cerea acestuia, un tânăr în vârstă de 21 de ani.

”Trebuie măsuri care să corespundă lucrurilor pe care le cere lumea şi nu doar o clasă superioară care impune fără argumente. Iar facerea jocului extremei drepte la fiecare tur al alegerilor nu mai ţine. Oamenii nu mai vor asta”, a declarat Roxane, o manifestantă în vârstă de 21 de ani.

Prmarul socialist din Rennes, Nathalie Appéré, a condamnat ferm aceste violenţe într-un mesaj postat pe Twitter.

”Condamn ferm distrugerile din această seară în centrul Rennes. Democraţia nu este şi nu va fi niciodată violenţă şi vandalism”, a denunţat ea.

La Rennes, Jean-Luc Mélenchon s-a clasat pe primul loc, cu 36,31%,dintre voturile exprimate, urmat de Emmanuel Macron (29,47%).

Marine Le Pen a obţinut 7,29% din voturile exprimate, cu mult sub scorul de la nivel naţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.