Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Michelle Bachelet se declară luni ”îngrozită” de imagini care surprind cadavre în oraşul ucrainean Bucea, descoperite după retragerea trupelor ruse şi evocă eventuale crime de război, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Informaţii care apar din această zonă ridică întrebări grave şi îngrijorătoare despre posibile crime de război şi atingeri grave aduse dreptului umanitar internaţional şi încălcări grave ale drepturilor omului”, subliniază într-un comunicat Michelle Bachelet.

Michelle Bachelet cere o identficare a corpurilor în vederea anunţării familiei şi să se facă totul pentru a se stabili cauza morţii.

Morţii civili de la Bucea, găsiţi în stradă, unii cu mâinile legale la spate şi aruncaţi în gropi comune, au provocat o condamnare cvasi-unanimă.

Autorităţile ucrainene şi aliaţii lor acuză militari ruşi de faptul că au comis aceste atrocităţi.

Moscova respinge absolut această teză şi vorbeşte despre o înscenare a Kievului.

”Este vital să aibă loc o anchetă independentă şi eficientă” cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Bucea, pentru ca să se facă dreptate şi să li se aducă reparaţii victimelor şi familiilor acestora, subliniază fosta preşedintă a Chile.

Corpuri fără viaţă ale unui număr de 410 cvili au fost descoperite în regiunea Kiev, recucerită recent de la trupe ruse de către forţe ucrainene, anunţa duminică procurorul general ucrainean Irina Venediktova.

”410 corpuri ale unor civili morţi au fost evacuate din teritorii eliberate” din jurul capitalei, iar ”experţi medico-legali au examinat 140”, anunţa ea într-o emsune transmisă în direct de mai multe posturi de televiziune.

Ea a sugerat că există temeri cu privire la faptul că există şi alte cadavre care nu au fost recuperate în vederea examinării.

Justiţia ucraneană caută martori în rândul populaţiei locale şi adună probe fotografice şi înregistrări video, a anunţat procruroul.

Numai la Bucea, în nord-vestul Kievului, aproape 300 de cadavre au fost îngropate în gropi comune, potrivit autorităţilor ucrainene.

Autorităţile ucrainene acuză armata rusă de faptul că a comis un ”masacru” în această localitate şi ”orori” în regiuni ”eliberate de invadator”, care au provocat un val de indignare în lume şi îndemnuri la impunerea unor sancţiuni suplimentare Moscovei.

Ucrainenii au preluat controlul asupra întregii regiuni Kiev după retragerea militarilor ruşi din oraşe-cheie situate în jurul capitalei, anunţa sâmbătă Ministerul ucrainean al Apărării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.