Războiul din Ucraina şi excluderea Rusiei din sistemul financiar global ar putea fi o oportunitate pentru China de a dobândi supremaţia în faţa dolarului american, a declarat, luni, un înalt oficial taiwanez de securitate, notează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a precizat că se bazează pe China pentru a o ajuta să facă faţă efectelor sancţiunilor occidentale asupra economiei şi că va folosi yuanul chinez din rezervele sale valutare după ce i-a fost blocat accesul la rezervele de dolari şi euro.

Directorul general al Biroului de Securitate Naţională, Chen Ming-tong, a spus că Beijingul şi-a dorit întotdeauna să găsească o modalitate de a renunţa la dominaţia dolarului american, iar războiul ar putea stimula utilizarea yuanului.

”Fie că este vorba de comerţul cu renminbi sau de sistemul de emitere a monedei, aceasta este o oportunitate de care (China) trebuie să profite”, a spus Chen, folosind denumirea oficială a yuanului.

Taiwanul, despre care China pretinde că este teritoriul său, şi-a ridicat nivelul de alertă de securitate de la începutul războiului, fiindcă se teme că Beijingul ar putea iniţia o acţiune similară invaziei ruse în Ucraina.

Chen a afirmat că războiul ar putea îmbunătăţi de fapt relaţiile dintre China şi SUA, în cazul în care China ar alege să fie de partea Statelor Unite, după cum a procedat în urma atacurilor din 11 septembrie 2001.

”Războiul Ucraina-Rusia este, poate, o altă oportunitate în stilul 11 septembrie”, a spus el.

Beijingul şi-a exprimat în mod repetat opoziţia faţă de sancţiunile impuse Rusiei şi a insistat că va menţine schimburile economice şi comerciale normale. A refuzat, însă, să condamne acţiunea Moscovei în Ucraina sau să o numească invazie.

Cu toate acestea, China a sfătuit companiile naţionale să fie atente în privinţa investiţiilor în Rusia, al doilea cel mai mare furnizor de petrol şi al treilea cel mai mare furnizor de gaze.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.