Maestrul franco-rus Ivan Velikanov a fost exclus din spectacolul „Nunta lui Figaro”, pe care urma să-l dirijeze, la 1 martie, la Moscova, în cadrul festivalului Masca de Aur. Muzicianul a atras furia autorităţilor din cauza unei duble îndrăzneli: a ţinut un scurt discurs contra războiului din Ucraina, pe 25 februarie, în deschiderea unui concert de la Nijni-Novgorod şi pentru că a continuat cu interpretarea „Odei bucuriei”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Îmbinarea unui discurs în favoarea păcii cu Simfonia a IX-a a lui Beethoven - aleasă imn al Uniunii Europene - nu a fost pe gustul tuturor muzicienilor orchestrei Teatrului „Nijni Novgorod”, potrivit Le Figaro. 

Iniţiativa a uimit şi publicul, care nu se aştepta la un astfel de preludiu pentru opera lui Mozart. 

„Este neobişnuit pentru un dirijor să ia cuvântul înaintea unui concert, dar am crezut că este necesar”, a explicat el săptămâna trecută la France Musique. „Când se întâmplă lucruri absurde, trebuie să uităm de frică. Fie părăsim ţara, fie continuăm să trăim normal, ceea ce include şi faptul că ne exprimăm normal. Nu spun că fiecare trebuie să-şi arate poziţia, nici eu nu sunt cel mai activ dar am acţionat pentru pace”. 

Acţiunea sa a avut drept consecinţă faptul că nu a mai dirijat „Nunta lui Figaro” în programul festivalului de la Moscova. Potrivit dirijorului, decizia ar fi fost luată în cercurile guvernului rus.

Festivalul Masca de Aur este susţinut de Ministerul rus al Culturii precum şi de grupul Sberbank, deţinută în majoritate de statul rus. 

De la acest incident, Ivan Velikanov a revenit la pupitru. Publicul Teatrului Bolşoi de la Moscova l-a putut vedea pe 10 martie la o reprezentaţia a „Falstaff” de Antonio Salieri. 

„Nu mă scuz şi nu-mi retrag cuvintele, sunt convins în continuare că nu am acţionat degeaba”, s-a apărat Ivan Velikanov în MediaZona, instituţie rusă de presă independentă. 

Încă de la începutul conflictului ucrainean, alţi artişti ruşi şi-au arătat, dimpotrivă, sprijinul pentru angajamentul forţelor armate ruse.

Pianistul Boris Berezovsky a sugerat astfel, săptămâna trecută la televiziunea naţională rusă, să fie creascută presiunea asupra oraşului Kiev, de exemplu prin întreruperea curentului electric în capitala ucraineană. Cât despre dirijorul Valeri Gherghiev, apropiat de Vladimir Putin, o mare parte din angajamentele sale internaţionale au fost anulate, în urma demiterii acestuia de la conducerea Orchestrei Filarmonice din München.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.