Pianistul rus de renume internaţional Boris Berezovsky vrea să vadă mai multă presiune asupra oraşului Kiev care este ameninţat de un asediu al forţelor armate ruse de trei săptămâni, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Înţeleg că ne e milă de ucraineni, că înaintăm încet, dar ar trebui să fim mai fermi, să-i încercuim şi să le tăiem electricitatea?”, a propus el joi, la postul naţional de televiziune Pervîi Kanal. 

Ieşirea muzicianului, radical chiar şi în contextul mass-media ruse, a încurcat şi un ofiţer invitat în emisiune. Acesta l-a întrerupt pe Boris Berezovsky amintind de necesitatea de a evita „o catastrofă umanitară” în Ucraina. „Important este să câştigăm războiul opiniei publice în Rusia, după care toată lumea ne va înţelege”, a comentat ofiţerul. 

La acelaşi post de televiziune, o manifestantă cu o pancartă pe care era scris un mesaj anti-război a întrerupt pentru scurt timp jurnalul televizat rus, luni, înainte de a fi arestată. 

Propunerea lui Boris Berezovsky pe care a spus-o având grijă să amintească că nu este militar, ci pianist, a provocat indignarea colegilor săi. „Sunt uluit de aceste declaraţii ale fostului meu prieten Boris B. Dar le aud din gura lui”, a scris pe Twitter pianistul şi dirijorul german Lars Vogt.„Această prietenie este oficial încheiată”, a precizat muzicianul care dirijează în prezent Orchestra de Cameră din Paris. „Ceea ce văd şi aud este insuportabil”, a mărturisit pianistul francez François-Frédéric Guy la France Musique. 

Ca reacţie la anularea, la începutul lui martie, a mai multor concerte internaţionale ale tânărului pianist rus Alexander Malofeev, directorul Folle Journée şi al Festival de La Roque d'Anthéron René Martin a solicitat ca artiştii ruşi care nu au legături şi nici nu-l susţin pe Vladimir Putin să nu fie stigmatizaţi. „De aceea ni se pare esenţial să continuăm această bogată colaborare cu artiştii ruşi”, a declarat el pe 11 martie pe Facebook, citând o listă de muzicieni care începe cu Boris Berezovsky.

Pianistul în vârstă de 53 de ani, produs al Conservatorului de la Moscova, laureat în 1990 al Concursului Internaţional Ceaikovski a devenit celebru pentru virtuozitatea sa şi nu pentru opiniile politice. El nu s-a exprimat până acum despre conflictul ruso-ucrainean. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.