Casa Albă a încercat fără succes să organizeze convorbiri telefonice între preşedintele Joe Biden şi liderii Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite, relatează publicaţia Wall Street Journal, citată de BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Încercările au avut loc în timp ce SUA lucra pentru a construi sprijin internaţional pentru Ucraina şi pentru a limita creşterea preţului petrolului.

Oficialii din Orientul Mijlociu şi SUA au declarat ziarului că atât prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman (MBS), cât şi şeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan din Emiratele Arabe Unite au refuzat cererile SUA de a vorbi cu Biden în ultimele săptămâni.

Saudiţii doresc mai mult sprijin pentru intervenţia lor în războiul civil din Yemen, ajutor cu propriul program nuclear civil şi imunitate legală pentru Prinţul Mohammed în SUA, potrivit oficialilor saudiţi citaţi de WSJ.

Prinţul moştenitor se confruntă cu procese în America, inclusiv pentru uciderea în 2018 a editorialistului şi criticului saudit din Washington Post Jamal Khashoggi.

În timpul campaniei sale prezidenţiale, Biden a descris Arabia Saudită drept un stat "paria", angajându-se să o facă "să plătească" pentru încălcările drepturilor omului.

Între timp, Emiratele Arabe Unite împărtăşesc îngrijorarea Arabiei Saudite cu privire la răspunsul scăzut al SUA la recentele lovituri cu rachete ale militanţilor Houthi susţinuţi de Iran în Yemen împotriva Emiratelor Arabe Unite şi Arabiei Saudite, relatează WSJ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.