Guvernul a modificat, miercuri, legea privind Codul Aerian, prin care ”zborurile efectuate de către aeronavele militare înmatriculate în alte state NATO vor fi exceptate de la plata unor categorii de tarife pentru serviciile aeriene”. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, după şedinţă, că, prin această măsură, se va elimina orice tratament discrminatoriu în relaţia cu partenerii NATO şi se va înscrie în efortul naţional de asigurare a unei prezenţe militare unitare şi echilibrate, pe Flancul Estic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a declarat că ”având în vedere asigurarea mediului de securitate, pe Flancul Estic, s-a impus în şedinţa de azi impunerea unei OUG, deoarece, în context internaţional, este necesară şi urgenţă corelarea legialaţiei pentru implementarea măsurilor de asigurare a posturii de apărare şi descurajare în faţa unui potenţial agresor”. 

”Prin soluţia legislativă pe care am identificat-o, în urma consultărilor care au avut loc între Ministerele Transporturilor şi MApN, a fost prevăzută exceptarea zborurilor militare, efectuate de aeronavele unui stat membru NATO, de la plata tarifelor pentru servicii de navigaţie aeriană şi a tarifelor aeroportuare, fără a mai fi necesară încheierea unui protocol, a unui acord bilateral sau multinaţional între România şi celelalte state NATO”, a spus Grindeanu. 

El a precizat că, ”prin această măsură, se va elimina orice tratament discrminatoriu în relaţia cu partenerii NATO şi se va înscrie în efortul naţional de asigurare a unei prezenţe militare unitare şi echilibrate, pe Flancul Estic şi consolidarea cooperării militare în zona Mării Negre şi totodată va permite transmiterea unui mesaj de solidaritate, în contextul dat”.

ŞTIREA INIŢIALĂ ”Astăzi, în şedinţa de Guvern, vom adopta o serie întreagă de decizii, o parte dintre ele prevăd modificarea legii privind Codul Aerian. Practic, zborurile efectuate de către aeronavele militare înmatriculate în alte state NATO vor fi exceptate de la plata unor categorii de tarife pentru serviciile aeriene”, a spus Ciucă.

”În felul acesta, nu va mai fi nevoie de încheierea unor acorduri bilaterale sau multilaterale” a mai declarat şeful Executivului. 

Potrivit premierului, această măsură se înscrie în efortul de a asigura prezenţe aliate, unitare şi echilibrate pe Flancul estic al NATO. 

Nicolae Ciucă a mai anunţat că Guvernul va completa atribuţiile Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în concordanţă cu rolul pe care îl va avea în perioada următoare, în coordonarea de reforme şi investiţii specifice PNRR, în domeniul transporturilor. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.