Lituania a cerut luni Google şi Apple să elimine aplicaţia pentru transporturi la cerere Yandex.taxi, deţinută de compania rusă Yandex şi de Uber, au anunţat luni ministerele Transporturilor şi Economiei din această ţară, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Solicitarea de eliminare a aplicaţiei din Lituania este un răspuns la invazia rusă în Ucraina, a spus Ministerul Transporturilor într-un comunicat.

Yandex nu a comentat imediat.

”Securitatea oamenilor noştri şi a datelor lor este de o importanţă maximă acum... Aplicaţia de transport, care ameninţă securitatea noastră naţională, trebuie oprită în Lituania”, a declarat ministrul Transporturilor Marius Skuodis.

Yandex.taxi nu este licenţiată în Lituania, deoarece serviciul este furnizat de şoferii care se înscriu prin aplicaţie, a spus ministerul.

Centrul pentru securitate cibernetică lituanian a recomandat în 2018 să nu fie folosită aplicaţia, spunând că suspectează că aceasta colectează cantităţi excesive de date despre utilizatori şi le poate trimite către servere din Rusia, punându-le la dispoziţia ofiţerilor de securitate ruşi.

Ca răspuns, postul de ştiri Lituania 15min a citat un oficial Yandex spunând că toate datele utilizatorilor sunt procesate în Uniunea Europeană.

Uber deţine un pachet de 29% din afacerile de mobilitate ale Yandex, care includ transport-hailing şi car-sharing.

Însă, de la sfârşitul lunii decembrie, Yandex deţine o opţiune call americană pentru a achiziţiona participaţia deţinută de Uber, pentru aproximativ 2 miliarde de dolari, dacă va fi exercitată în septembrie 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.