Belaruşii votau duminică într-un referendum privind o modificare a Constituţiei în vederea abandonării statutului de ţară nenucleară, în timp ce este o rampă de lansare a trupelor ruse care invadează Ucraina şi înantează către Kiev, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin această modificare a Constituţiei, armament nuclear urmează să fie instalat în Belarus, după ce Minskul l-a abandonat în urma căderii Uniunii Sovietice.

Acest lucru sporeşte tensiunile, în contextul în care preşedintele Aleksandr Lukaşenko susţine agresiunea militară a omologului său rus Vladimir Putin în Ucraina, în pofida faptului că pozează ca mediator în conflict.

Lukaşenko a anunţat duminică, într-o secţie de votare, că ar putea cere Rusiei să reinstaleze armament nuclear în Belarus.

”Dacă voi (occidentalii) trimiteţi armament nuclear în polonia sau Lituania, la frontera noastră, atunci eu îi voi cere lui Putin să trimită înapoi armele nucleare pe care i le-am dat, fără vreo condiţie”, a ameninţat Lukaşenko.

El a apelat la Rusia în urma celor mai mari manifestaţii din cei 28 de ani de când se află la putere, în august 2020, pentru a face faţă unor sancţiuni cu ajutorul Moscovei.

Rivala sa în alegerile prezidenţiale din 2020, Svetlana Tihanovskaia, i-a îndemnat pe balaruşi să folosească acest referendum pentru a se opune Războiului din Ucraina.

”Mult timp n-am ştiut cum să încep acest apel. Cum să ceri acţiuni curajoase unui popor care trăieşte în frică de un an şi jumătate? Războiul în care am fost târâţi a început acum două zile”, a subliniat ea.

”Însă, până acum, belaruşii nu au declarat în mod public că sunt împotriva lui, nu au arătat acest lucru ucrainenilor prin faptele lor. Aşadar, am dreptul să vă cer să acţionaţi? Poate că nu. Dar nu mă voi ierta dacă nu încerc”, declară ea.

Zeci de oameni au manifestat la secţii de votare în Minsk şi în alte oraşe belaruse, porivit unor înregistrări video şi imaginipostate pe reţele de socializare.

”Nu războiului!”, au scandat ei, porivit mai multor înregistrări video.

”Nu putem face mare lucru acum, cu toată această teroare şi oroare în care trăim. Însă nu m-aş ierta dacă n-aş încerca să fac ceva. Suntem consideraţi, deja, complici”, declară Elena, în vârstă de 45 de ani, care a manifestat la o secţie de votare împeună cu alte 20 de persoane.

Ea a refuzat să ofere alte informaţi despre ea, dn motive de siguranţă.

Occidentul a anunţat că nu va recunoaşte rezultatul acestui referendum, care are loc în contextul unei vaste reprimări a opozanţilor Guvernului.

Potrivit unor activişti ai drepturilor omului, în Belarus sunt încarceraţi peste 1.000 de deţinuţi politici.

Spectacole au avut loc duminică în secţii de votare, în care s-a oferit mâncare şi băutură ieftină.

Noua Constituţie prevede acordarea unor puteri Adunării Populare, în care Lukaşenko a instalat oameni loiali din partid, consilieri locali, oficiali şi activişti din cadrul unor organizaţii proguvernamentale.

Aceasta aisigură totodată preşedintelui belarus o imunitate penală pe viaţă, după ce pleacă din funcţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.