Prim-ministrul britanic Boris Johnson a denunţat, luni, recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste în Ucraina de către Moscova drept "o încălcare flagrantă a suveranităţii" ţării şi o "repudiere" a acordurilor de pace de la Minsk, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a prevenit în cazul procesului că "încălcarea" de către Rusia a angajamentelor sale internaţionale nu va rămâne "nepedepsită". 

Vladimir Putin a anunţat luni seară independenţa teritoriilor separatiste din estul Ucrainei, şi a semnat acordurile "de prietenie şi de sprijin" cu aceste teritorii, o decizie care riscă să escaladeze.

"Este clar contrat dreptului internaţional. Este o încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii Ucrainei, este o repudiere a acordurilor de la Minsk", a declarat Boris Johnson într-o conferinţă de presă. 

"Cred că este un semn foarte rău" pentru situaţia din Ucraina, a adăugat el, considerând-o ca „un alt indiciu că lucrurile se mişcă în direcţia greşită în Ucraina”.

El a precizat că va discuta în această seară cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

Pentru Liz Truss, recunoaşterea independenţei regiunilor pro-ruse subliniază „decizia Rusiei de a alege calea confruntării mai degrabă decât a dialogului". 

"Ne vom coordona răspunsul cu aliaţii", a adăugat ea pe Twitter. "Nu vom permite încălcarea de către Rusia a angajamentelor sale internaţionale să rămână nepedepsite", a subliniat ea.  

Boris Johnson a asigurat că Marea Britanie  va continua să facă tot posibilul pentru a-i susţine pe ucraineni, în special prin intermediul unui „pachet de sancţiuni foarte robust", care va fi declanşat imediat ce Rusia va recurge la o "incursiune" sau o "invazie" în Ucraina. 

"Este din ce în ce mai clar că vom începe să exercităm cât mai multă presiune, pentru că este greu de văzut cum se poate îmbunătăţi această situaţie", a adăugat el. 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.