Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, arată, într-o scrisoare deschisă adresată Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, pe tema bisericii construite fără autorizaţie în municipiu şi despre care instanţa a decis că trebuie demolată, că nepunerea în aplicare a acestei decizii şi tergiversarea intrării în legalitate pot duce "la degradarea imaginii Bisericii ca instituţie şi tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor acestui oraş". Chiţac anunţă că îl "invită" pe Arhiepiscopul Tomisului să pună în aplicare decizia instanţei pentru a participa astfel la efortul de modernizare a oraşului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Vergil Chiţac a menţionat, în debutul scrisorii deschise, că au trecut 10 ani de la construirea ilegală a acelei biserici.
 
"Au trecut 10 ani de la construirea ilegală şi fără autorizaţie, pe spaţiul public, pe trotuar, în zona Macul Roşu, a unui imobil în care funcţionează improvizat un lăcaş de cult, biserica «Izvorul Tămăduirii», numită de către constănţeni «biserica de pe trotuar». Instanţa de judecată a decis definitiv «desfiinţarea, de către Arhiepiscopia Tomisului, a lucrărilor de construcţie realizate fără autorizaţie de construire la imobilul situat în Constanţa, Bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri». După cum vă este cunoscut, sentinţa a fost pronunţată la 13 decembrie 2021, care este «data rămânerii definitive a hotărârii», iar termenul de 90 de zile expiră astfel la 14 martie 2022. Mai mult, prin decizie judecătorească rămasă definitivă în urma apelului înaintat de Arhiepiscopia Tomisului, instanţa autorizează Primăria municipiului Constanţa, «să desfiinţeze lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie de construire (…), în caz de neexecutare a obligaţiei în termenul acordat, pe cheltuiala pârâtei»”, a transmis primarul Constanţei.
 
El l-a înştinţat pe Arhiepiscopul Tomisului despre consecinţele neexecutării unei hotărâri judecătoreşti. 
 
"Constat că până în prezent nu au fost efectuate lucrările de desfiinţare a acestei construcţii realizate ilegal, iar din poziţiile exprimate public de către dumneavoastră rezultă că nu aveţi intenţia de a pune în aplicare decizia instanţei, creând premisele unui potenţial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate. În acest context, am obligaţia, ca primar al municipiului Constanţa, să vă înştiinţez cu privire la consecinţele neexecutării unei hotărâri judecătoreşti definitive şi să vă atrag atenţia că intrarea în legalitate şi punerea în aplicare a acestei decizii, obligatorii pentru instituţia pe care o conduc, se vor produce mai devreme sau mai târziu”, a afirmat Chiţac. 
 
El consideră că nepunerea în aplicare a acestei decizii poate duce la tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor. 
 
"Nepunerea în aplicare a acestei decizii şi tergiversarea intrării în legalitate pot conduce la degradarea imaginii Bisericii ca instituţie şi tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor acestui oraş. Mizez pe buna credinţă a dumneavoastră şi a instituţiei pe care o conduceţi pentru aducerea la îndeplinire a acestei hotărâri judecătoreşti. Recursul la soluţii de forţă, precum ameninţarea potrivit căreia «preoţii se vor închide înăuntru» în situaţia punerii în aplicare a deciziei, nu poate fi interpretat decât ca un îndemn la nesupunere şi la încălcarea directă a legii, nu doar la nerespectarea ei”, a precizat Chiţac.
 
Primarul Constanţei i-a reamintit Arhiepiscopului Tomisului că respectarea legii are caracter obligatoriu şi nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii.
 
"Mă văd astfel nevoit să vă reamintesc totodată că «interesul comunităţii», pe care îl invocaţi în dese rânduri, se bazează pe respectarea şi aplicarea legii, aceasta având caracter obligatoriu şi nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii ţării noastre. «Dreptul la libertate religioasă al enoriaşilor», pe care îl invocaţi în mod tendenţios, nu poate fi corelat unui abuz instituţional în formă continuată, precum construirea ilegală a imobilului şi perpetuarea utilizării acestuia ca spaţiu impropriu pentru funcţionarea unei biserici, mai ales că acest fapt nu face cinste imaginii Bisericii Ortodoxe Române în secolul 21 şi sabotează chiar prestigiul ei”, a susţinut Vergil Chiţac. 
 
În finalul scrisorii deschise, primarul Constanţei l-a "invitat" pe IPS Teodosie la responsabilitate. 
 
"Vă invit astăzi, public, la responsabilitate. Vă invit să puneţi în aplicare decizia definitivă a instanţei judecătoreşti privind desfiinţarea lucrărilor de construcţie la imobilul din zona Macul Roşu, construit ilegal pe trotuar, la Bulevardul Tomis nr. 322. Vă invit să participaţi la efortul de modernizare a oraşului nostru şi să deveniţi un exemplu pozitiv pentru întreaga comunitate. Vă invit să sprijiniţi efortul nostru comun de respectare şi aplicare a legii, fără discriminările şi cutumele locale specifice de evitare a acesteia, care ne lasă mereu la periferia civilizaţiei. Vă invit să găsiţi formulele concrete optime pentru nevoile spirituale ale comunităţii locale, pe care pretindeţi că le aveţi în vedere, utilizând în mod creativ resursele existente ale Arhiepiscopiei”, a precizat Chiţac.
 
El a menţionat că are încredere că ÎPS Teodosie îşi va respecta propriile angajamente. 
 
"Avem încredere că vă veţi respecta propriile angajamente («Biserica va respecta legea») faţă de enoriaşi şi faţă de comunitate şi că nu veţi pune mai presus de lege ceea ce nici textele sacre nu au făcut-o vreodată. În caz contrar, vor avea de suferit tocmai aceia pe care pretindeţi că îi apăraţi”, a arătat primarul, în finalul scrisorii deschise.
 
Instanţa a decis, în decembrie, demolarea unei biserici din municipiul Constanţa, care a fost ridicată fără autorizaţie, iar potrivit deciziei, rămase definitive, Primăria Constanţa trebuie să demoleze acea construcţie în termen de 90 de zile. Arhiepiscopia Tomisului a anunţat atunci faptul că se află în dialog cu Primăria pentru găsirea unei soluţii, menţionând că nici municipalitatea "nu doreşte să-şi lege numele de o asemenea demolare".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.