Preşedintele ucrainean salută marţi susţinerea diplomatică şi militară a Ucrainei, în contextul unor temeri cu privire la un atac rus, ”cea mai importantă” susţinere, în opinia sa, din 2014, când a avut loc ultima ofensivă rusă în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Susţinerea dplomatică a Ucrainei este cea mai importantă şi mai necondiţionată din 2014 şi continuă. Asistenţa militară şi tehnică a Ucrainei este cea mai importantă, cea mai preţioasă şi continuă să sosească”, a declarat Volodimir Zelenski în Parlament, în contextul în care mai mulţi lideri occidentali sunt aşteptaţi săptămâna aceasta la Kiev.

În urma unei revoluţii prooccidentale la Kiev, Rusia a anexat în 2014 Peninsula ucraineană Crimeea.

Ucrana este sfâşiată din acel an de un război cu separatişti proruşi susţinuţi de Rusia, în Donbas (est), soldat cu peste 13.000 de morţi.

În pofida semnării unor acorduri de pece, la Minsk, în 2015, soluţionarea politică a acestui conflict se află în impas, iar violenţele nu au încetat niciodată definitiv.

Marţi efectuează vizite la Kiev premierii britanic Boris Johnson şi plonez Mateusz Morawiecki.

După ei, efectuează vizite, săptămâna aceasta, premierul olandez Mark Rutte şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Săptămâna viitoare, cinci miniştri de Externe din state membre UE urmează să efectueze vizite în Ucraina, inclusv miiniştrii de Externe francez Jean-Yves Le Drian şi german Annalena Baeorbock.

”O asemenea intensitate a vizitelor este un factor important de stabilizare a situaţiei”, a subliniat Volodimir Zelenski.

El a anunţat că Ucraina acţionează ”în mod activ” în vederea organizării unui nou summit în vederea unei soluţionări a conflictuui din estl ţării, în formatul Normandia, împreună cu liderii rus Vladimir Putin, francez Emmanuel Macron şi german Olaf Scholz.

Volodimir Zelenski a semnat un decret în vederea unei creşteri a efectivului armatei ucrainene - cu 100.000 de militari - în trei ani.

În prezent, armata ucraineană are 250.000 de oameni.

Rusia este acuzată de Occident de comasarea a zeci de mii de militari la frontiera cu această fostă republică societică, în vederea unei eventuale invazii.

Moscova dezminte orice plan în acest sens, însă condiţionează o dezescaladare de o listă de revendicări, necesare în opinia sa pentru a-i garanta securitatea, inclusiv asigurări cu privire la faptul că Ucraina nu va adera niciodată la NATO şi o retragere a Alianţei Nord-Atlantice în frontierele din 1997.

Statele Unite au respins aceste revendicări, însă au lăsat uşa deschisă unor negocieri în alte subiecte în domeniul securităţii, precum desfăşurarea rachetelor nucleare sau limitarea reciprocă a exerciţiilor militare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.