Sute de semnatari, inclusiv laureaţi ai Premiului Nobel, îndeamnă joi, într-o scrisoare deschisă, Consiliul ONU al Drepturilor Omului să lanseze o anchetă internaţională cu privire la masacrarea a mii de deţinuţi politici în Iran în 1988, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Credem că este mai mult decât timpul ca Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului al lui Michelle Bachelet să ancheteze masacrul din 1988”, scriu semnatarii, înclusiv organizaţii, foşti lideri politici şi ai ONU, foşti magistraţi şi jurişti emeriţi, dar şi laureaţi ai Premiului Nobel ca fostul preşedinte al Timorului de est José Ramos-Horta.

Ei îi desemnează pe preşedintele ultraconservator Ebrahim Raisi şi pe şeful Autorităţii judiciare Gholamhossein Mohseni Ejeï şi deplâng faptul că ”cei care se fac vnovaţi se bucură de impunitate”, în această scrisoare coordonată de Asociaţia ”Justice for the Victims of the 1988 Massacre in Iran” (JVMI) cu sediul la Londra.

Ei afirmă că se tem că acest lucru poate ”încuraja autorităţile iraniene să comită alte atrocităţi împotriva disidenţilor şi deţinuţilor politici”.

Potrivit unor activişti ai drepturilor omului, mii de persoane, inclusiv smpatizanţi sau membri ai Mujahedinilor Poporului (OMPI) deţnuţi marxişti sau de stânga au fost ucişi în închisori, în Iran, din ordinul liderului suprem de la acea vreme, ayatollahul Khomeiny.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi este acuzat de către Amnesty International (AI) de faptul că a fost membru al unei ”Comisii a morţii”, aflată la originea execuţiilor, în perioada în care acesta era procurorul adjunct al Tribunalului Revoluţionar din Teheran.

”Mii de deţinuţi politici care au refuzat să-şi abandoneze credinţele au fost executaţi”, acuză autorii acestei scrisori deschise.

”Victimele au fost îngropate în gropi comune răspândite în întreaga ţară”, acuză ei.

În octombrie, Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI). o grupare a unor opozanţi iranieni în exil, a depus plângere la poliţia scoţiană cu privire la genocid şi încălcări ale drepturilor omului împotriva preşedintelui iranian Ebrahim Raisi.

CNRI, interzis în Iran, este vitrina politică a Mujahedinilor Poporului (MEK în persană), o grupare înarmată de opoziţie faţă de puterea islamică, catalogată drept o ”sectă teroristă” de către Teheran.

Ebrahim Raisi, care neagă faptul că a fost implicat în aceste execuţii, se află pe lista neagră a oficialilor iranieni sancţionaţi de Statele Unite cu privire la ”complicitate la încălcări grave ale drepturilor omului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.