Un atac cu un program informatic de tip ransomware a paralzat în întregime o închisoare americană, după ce a făcut camerele de supraveghere inoperante şi a obligat autorităţile să-i închidă pe deţinuţi în celule, potrivit unor documente oficiale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hackeri au reuşit, săptămâna trecută, să pătrundă în sistemul de control al serverelor şi în accesul la Internet al acestei închisori din comitatul Bernalillo, în New Mexic (sud-vest).

Atacul a dezactivat, pentru o scurtă perioadă de timp, inclusiv uşile automate ale instituţei penitenciare şi a obligat astfel personalul să deschidă şi să încuie fiecare uşă în mod manual, atunci când deţinuţi se duceau la duş sau la plimbare.

”Lipsa supravegheri video provoacă o îngrijorare reală la adresa siguranţei personalului şi deţinuţilor” atunci când aceştia din urmă se află în afara celulelor lor, se arată într-un document transmis tribunalului local la data de 6 ianuarie.

Astfel, deţinuţii sunt cantonaţi în mod temporar în celulele lor şi privaţi de activtăţi, singura excepţie menţonată fiind eventuale îngrijiri medicale.

Atacul de tip ransomware a vizat nu doar închisoarea, ci şi numeroase alte servicii publice din comitatul Bernalillo, cel mai populat în New Mexico, în regiunea Albuquerque. 

Comitatul îşi anunţa administraţii într-un comunicat, la 10 ianuarie, că sunt afectaţi în continuare de ”probleme informatice” care decurgeau din acest atac, care împiedicau, de exemplu, emiterea unor certificate de căsătorie, înscrierea pe liste electorale sau înregistrarea tranzacţiilor imobiliare.

Contactate de AFP miercuri, autorităţile locale nu au reacţionat imediat.

Niciun detaliu nu s-a comunicat cu privire la identitatea hackerilor sau la natura cererilor acestora.

Un atac ransomware constă în pătrunderea unor hackeri în reţeaua informatică a unei entităţi şi apoi în blocarea datelor.

Autorii le cer apoi conducătorilor acestei întreprinderi, organizaţii sau administraţii să le plătească o răscumpărare, cel mai adesea într-o criptomonedă, în schimbul deblocării datelor.

Potrivit unui raport al Departamentului american al Trezoreriei, răscumpărări în valoare de 590 de milioane de dolari, în acest tip de atac, au fost semnalate în primul semestru al şui 2021 de către instituţii financiare care operează în Statele Unite.

Această sumă este cu 42% mai mare decât cea semnalată în tot anul 2020, ceea ce arată o accelerare a acestui fenomen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.