Premierul britanic Boris Johnson îi atacă pe cei care se opun vaccinării şi ”pălăvrăgeala” (mumbo jumbo în engleză)acestora şi-i îndeamnă din nou pe britanici să se vaccineze împotriva covid-19, în contextul în care Regatul Unit este afectat de o intensificare puternică a epidemiei, care sporeşte presiunile asupra sistemului sptalicesc, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Poate 30-40%” dintre bolnavii de covid-19 spitalizaţi ”nu sunt vaccinaţi”, a denunţat el joi, în marja unei vizite la un centru de vaccinare, în Northampton, în centrul Angliei.

”Marea majoritate” a bolnavilor de la terapie intensivă nu a fost vaccinată, iar o ”majoritate zdrobitoare nu s-a vaccinat cu un «booster»”, a declarat el, aparent în cel mai dur atac la adresa celor care se opun vaccinării anticovid.

Johnson şi-a reiterat însă ataşamentul faţă de o abordare bazată pe voinţa fiecăruia în Regatul Unit, unde vaccinarea anticovd este obligatorie doar în rândul personalului din domeniul sănătăţii şi al azilurilor de bătrâni, în contextul în care alte ţări din Europa au optat în favoarea unei ”constrângeri”.

”Dar ce tragedie este să existe această presiune asupra (Sistemului Naţional britanic de Sănătate) NHS, toate dficultăţile cu care se confruntă medicii şi infirmierele şi să existe această pălăvrăgeală despre vaccinare. Ei se înşală absolut”, a declarat el.

”Cred că a venit timpul ca eu şi Guvernul să-i luăm la întrebări despre ceea ce fac”, a spus Johnson.

Regatul Unit, care se confruntă cu un val important al variantei omicron a SARS-CoV-2, înregistrează în prezent un nivel de contaminări-”record”, de aproxmativ 200.000 de cazuri pe zi.

Regatul este una dintre cele mai îndoliate ţări de noul coronavirus şi înregistrează aproape 150.000 de morţi din cauza covid-19 de la începutul epidemiei.

Aproximativ 60% dintre britancii în vârstă de peste 12 ani au fost vaccinaţi cu o doză ”booster” anticovid, iar peste 82% au fost vaccinaţi complet împotriva covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.