Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a fost testat pozitiv covid-19 în weekend şi plasat în izolare, a anunţat preşedinţia sud-africană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele Cyril Ramaphosa primeşte un tratament împotriva unor simptome uşoare de covid-19, după ce a fost testat pozitiv” duminică, a anunţat într-un comunicat duminică seara târziu preşedinţia, fără să precizeze dacă este vorba despre noua variantă omicron a SARS-CoV-2, descoperită luna trecută în Africa de Sud.

Numeroase necunoscute planează asupra naturii acestei noi forme a noului coronavirus, care prezintă numeroase mutaţii, însă, potrivit primelor observaţii ale cercetătorilor, aceasta ar fi mai contagioasă.

Cercetătorii examinează în continuare efcienţa vaccinurilor.

Responsabilităţile preşedintelui, plasat în carantină la Cape Town, în sudul ţării, ”au fost delegate vicepreşedintelui David Mabuza în săptămâna următoare”, a anunţat preşedinţia.

”Preşedintele a început să se simtă rău după ce a plecat, duminică,de la ceremonia de la Cape Town de omagiere” a fostului preşedinte Frederik de Klerk, care a decedat în noembrie, se precizează în comunicat.

Ramaphosa a particpat duminică dimineaţa la un omagiu, la care au fost prezente aproximativ 200 de persoane, într-o biserică la Cape Town.

”Ceremonia de azi (duminică) s-a desfăşurat cu respectarea regulilor sanitare”, a dat asigurări preşedinţia, adăugând că persoanele care s-au aflat în contact cu preşedintele sunt invitate să supravegheze apariţia unor simptome sau să se testeze.

Şeful statului sud-african, în vârstă de 69 de ani, este monitorizat de către serviciile de sănătate ale armatei.

Cyril Ramaphosa a efectuat recent o vizită oficială în patru ţări din Africa de Vest, un turneu în cursul căruia a fost testat cu regualritate.

La întoarcerea în Africa de Sud, la 8 decembrie, el a fost testat negativ.

”Preşedintele Ramaphosa vrea ca infectarea sa să servească drept un avertisment tuturor locuitorilor ţării, pentru ca aceştia să se vaccineze şi să rămână atenţi”, se arată în comunicat.

Varianta omicron a SARS-CoV-2 se află la originea marii majorităţi a contaminărilor în Africa de Sud, care înregistrează o creştere exponenţială a cazurilor, după apariţia acestei noi variante.

Africa de Sud este în mod oficial cea mai afectată ţară africană de pandemia covid-19. Ea înregistrează peste 3,1 milioane de contaminări şi peste 90.000 de morţi din cauza covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.