Uniunea Europeană a acuzat miercuri Belarus că a organizat un ”atac hibrid” prin împingerea migranţilor peste graniţă în Polonia, deschizând calea pentru noi sancţiuni împotriva Minskului într-o criză care ameninţă să atragă Rusia şi NATO, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a făcut pasul rar de a trimite două bombardiere strategice cu capacitate nucleară pentru a patrula spaţiul aerian din Belarus, într-o demonstraţie de sprijin pentru aliatul său apropiat.

NATO şi-a semnalat sprijinul pentru statul membru Polonia.

Migranţii din Orientul Mijlociu, Afganistan şi Africa blocaţi în Belarus au făcut mai multe încercări de a-şi forţa drumul în Polonia peste noapte, a spus Varşovia, anunţând că a întărit graniţa cu paznici suplimentari.

Şefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a cerut statelor să detensioneze şi să rezolve criza ”intolerabilă”.

”Aceste sute de bărbaţi, femei şi copii nu trebuie să fie forţaţi să petreacă încă o noapte pe vreme îngheţată fără adăpost adecvat, hrană, apă şi îngrijire medicală”, a spus ea.

UE, care a sancţionat în mod repetat Belarus pentru încălcări ale drepturilor omului, acuză Minskul că atrage migranţi din ţările sărace şi sfâşiate de război şi apoi îi împinge să treacă în Polonia pentru a încerca să provoace un haos violent pe flancul estic al blocului.

”Ne confruntăm cu un atac hibrid brutal la graniţele noastre ale UE. Belarusul armează suferinţa migranţilor într-un mod cinic şi şocant”, a spus preşedintele Consiliului UE, Charles Michel.

Cei 27 de ambasadori ai blocului au fost de acord că aceasta constituie o bază legală pentru noi sancţiuni, care ar putea veni încă de săptămâna viitoare şi ar putea viza aproximativ 30 de persoane şi entităţi, inclusiv pe ministrul de Externe din Belarus şi compania aeriană naţională.

Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko şi aliatul său, preşedintele rus Vladimir Putin, au dat vina pe UE.

Kremlinul a acuzat Europa că nu a reuşit să se ridice la înălţimea propriilor idealuri umanitare şi că încearcă ”să blocheze” Belarusul cu planuri de a închide o parte a frontierei.

Moscova a spus că este inacceptabil ca UE să impună sancţiuni Belarusului din cauza crizei.

Criza loveşte UE într-o zonă vulnerabilă. În 2015, blocul european a fost profund zguduit de un aflux de peste un milion de persoane care fugeau de conflictul din Siria, Irak şi Afganistan, care a dus la rupturi profunde între statele membre, la tensionarea sistemelor de securitate socială şi la stimularea sprijinului pentru partidele de extremă dreapta.

UE pare mai unită de data aceasta, dar există semne de fricţiuni interne: unii de la Bruxelles au avertizat Polonia că nu ar trebui să folosească fondurile UE pentru a ridica ziduri de frontieră şi sârmă ghimpată, în timp ce alţii susţin că blocul trebuie să ajute la apărarea graniţelor sale.

Michel a afirmat miercuri că UE trebuie să se hotărască. Comparativ cu 2015, criza actuală are o dimensiune geopolitică suplimentară deoarece se desfăşoară pe linia de demarcaţie dintre NATO la vest şi Belarus, aliat Rusiei, la est.

Bombardierele Tupolev Tu-22M3 pe care Rusia le-a trimis pentru a survola statul Belarus sunt capabile să transporte rachete nucleare, inclusiv unele hipersonice, concepute pentru a se sustrage apărării aeriene sofisticate occidentale.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus că speră că europenii responsabili ”nu se vor lăsa atraşi într-o spirală destul de periculoasă”.

Polonia şi-a informat aliaţii NATO miercuri la Bruxelles.

”Aliaţii au precizat că Belarusul poartă responsabilitatea pentru criză şi că utilizarea migranţilor de către regimul Lukaşenko ca tactică hibridă este inumană, ilegală şi inacceptabilă”, a declarat un oficial NATO după întâlnirea cu uşile închise.

”NATO este pregătită să îi ajute în continuare pe aliaţii noştri şi să menţină siguranţa şi securitatea în regiune”, a spus oficialul.

Cancelarul german Angela Merkel l-a îndemnat pe Putin să facă presiuni asupra Belarusului, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.

Kremlinul a anunţat că Putin a transmis că UE ar trebui să discute direct cu Belarus.

Mii de oameni au ajuns săptămâna aceasta la graniţă, unde gardurile improvizate de sârmă ghimpată şi soldaţii polonezi le-au blocat în mod repetat intrarea. Unii dintre migranţi au folosit buşteni şi alte unelte pentru a încerca să pătrundă.

"Nu a fost o noapte liniştită. Într-adevăr, au existat multe încercări de a încălca graniţa poloneză", a declarat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, pentru postul PR1.

O filmare de la graniţă obţinută de Reuters a arătat copii mici şi bebeluşi printre oamenii blocaţi acolo.

 "Sunt o mulţime de familii aici cu bebeluşi între două şi patru luni. Ei nu au mâncat nimic în ultimele trei zile", a declarat pentru Reuters persoana care a furnizat înregistrarea video, spunând că ei înşişi sunt migranţi şi refuzând să fie identificaţi.

Unii migranţi s-au plâns că au fost împinşi în mod repetat înainte şi înapoi de poliţiştii de frontieră polonezi şi belaruşi, fiind în pericol de hipotermie, lipsă de hrană şi apă.

Reuters a găsit bilete rupte de la companiile aeriene din Orientul Mijlociu, documente de la agenţiile de turism şi chitanţe în pădurea de lângă oraşul polonez Hajnowka, în ceea ce părea a fi o tabără abandonată.

Premierul polonez a spus că UE trebuie să blocheze zborurile din Orientul Mijlociu către Belarus.

Polonia neagă acuzaţiile grupurilor umanitare că încalcă dreptul internaţional la azil prin împingerea migranţilor înapoi în Belarus în loc să accepte cererile lor de protecţie. Varşovia spune că acţiunile sale sunt legale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.