Galeriile de artă greacă şi asiriană ale British Muzeum îşi vor redeschide porţile pe 13 decembrie, după un an în care au fost închise din cauza stării proaste a infrastructurii, conform Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la începutul secolului XIX şi de când au sosit marmurele din Partenon la Londra, Grecia şi Marea Britanie îşi dispută cele mai frumoase piese din frizele din templul greces. Statul grec reclamă restituirea acestor capodopere păstrate la British Museum, precum şi alte elemente de decor sculptate. După decenii de luptă între cele două ţări, balanţa ar putea să se încline în favoarea Greciei?

Întrebarea se pune după ce au fost făcute publice problemele de la muzeul londonez. În decembrie, restricţiile sanitare au determinat toate instituţiile britanice să se închidă şi British Museum nu a făcut excepţie. În luna mai, când muzeul a fost redeschis, porţile galeriilor de artă grecească şi asiriană au rămas închise din cauza unei anchete de rutină cu scopul de a verifica întreţinerea sălilor. 

„Galeriile 13 şi 18 de la parter au fost temporar scoase din traseul publicului în mai, după un studiu la structura galeriei 17. În acest timp, s-au observat avarii la tavan şi au fost întreprinse investigaţii suplimentare”, a explicat serviciul de comunicare al British Museum. 

De mai mulţi ani, unele săli ale muzeului prezintă scurgeri de apă din cauza stării foarte degradate a acoperişului. 

Printre piesele care ar putea fi afectate de acest lucru se află şi cele din galeria 17, dedicată artei greceşti, unde sunt expuse comorile din Partenon. Pentru Grecia, care cere de decenii restituirea frizei, este picătura care a umplut paharul. 

În 2018 deja, ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, arăta cu degetul incapacitatea British Museum de a păstra comorile din Partenon în condiţii satisfăcătoare. În acelaşi an, televiziunea greacă a prezentat imagini cu apa care se scurgea în galeria unde sunt expuse friza şi sculpturile. 

La sfârşitul lunii iulie, pe măsură ce galeriile dedicate artei greceşti urmau să îşi redeschidă porţile pentru public, infiltrarea apei care ameninţa colecţiile a şapte dintre ele a dus la amânare. O situaţie recunoscută de instituţie. 

„Infiltrarea apei în această zonă care s-a produs în iulie a fost cauzată de un luminator deteriorat, care este în curs de reparaţie, afirmă British Museum. Lucrările esenţiale la galeriile 17 şi 18 sunt în desfăşurare şi fac parte dintr-un program de întreţinere şi de conservare a clădirii care permite realizarea de viitoare lucrări pe domeniul muzeului”. 

De peste 30 de ani, Grecia reclamă returnarea frizelor din templul antic care reprezintă în special o bătălie mitică între centauri şi oameni. Atena a beneficiat de medierea propusă de UNESCOpentru a ajuta cele două ţări să-şi rezolve neînţelegerile cu privire la restituirea frizelor, însă aceasta nu a reuşit niciodată. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.