Regimul sirian al lui Bashar al-Assad a executat 24 de deţinuţi, acuzaţi de provocarea unor inendii de pădure care au devastat ţara la sfârşitul verii în 2020, a anunţat joi Ministerul sirian al Justiţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei 24 de ”criminali” au fost executaţi miercuri, a anunţat ministerul într-un comunicat postat pe Facebook, fără să le precizeze identitatea şi nici locul sau felul în care i-a executat.

Ei au fost acuzaţi de faptul că au ”comis acte teroriste” prin provocarea unor incendii, cu ajutorul unor materiale inflamabile, care ”s-au soldat cu morţi şi au distrus infrastructuri ale statului şi proprietăţi publice”, a anunţat ministerul.

Alte 20 de persoane - inclusiv cinci mnori - au fost condamnate la pedepse cuprinse între zece ani de închsoare şi muncă forţată pe viaţă.

Potrivit ministerului, condamnaţii au ”mărturisit că au ţinut reuniun pentru a planifica incendiile şi le-au provocat”.

Aceste incendii au devastat provinciile Latakia şi Tartous, pe coasta la Marea Mediterană, şi Homs, în centrul ţării.

În aceste regiuni au avut loc, în septembrie şi octombrie 2020, 187 de incendii de pădure, care au afectat 280 de localităţi şi s-au soldat cu cel puţin trei morţi şi zeci de răniţi, potrivit presei oficiale.

Aceste incendii au devastat aproximativ 13.000 de hectare de terenuri agricole, 11.000 de hecatre de pădure şi 370 de locunţe, potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana.

Incendii au loc frecvent în Siria, la fel ca şi în alte ţări vecine, în perioade de caniculă puternică, la sfârşitul verii.

Însă autorităţile suspectează uneori locuitori de faptul că le provoacă, pentru a-şi face rezerve de lemn, pentru a se încălzi, înainte de venirea iernii.

Potrivit Amnesty International, regimul al-Assad continuă să execute prin spânzurare.

Organizaţia de apărarea drepturilor omului arată în ultimul raport privind condamnările la moarte şi execuţiile, publicat anul acesta, că a putut ”corobora informaţii potrivit cărora execuţii au avut loc în Siria în 2020”, dar că nu deţine informaţii suficiente ”pentru a avansa o cifră minimă fiabilă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.