Judecătorul însărcinat cu ancheta privind explozia din portul Beirut, Tareq Bitar, supus unor presiuni tot mai mari de către clasa politică libaneză, a suspendat din nou investigaţiile, marţi, după ce a emis un mandat de arestare pe numele fostului ministru al Finanţelor Ali Hassan Khalil,, în prezent deputat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Susţnut de către familiile victimelor dramei care a îndoliat în august 2020 capitala libaneză, judecătorul Tareq Bitar a fost, luni seara, ţinta unui atac verbal violent al liderului puternicei mişcări proiraniene Hezbollah Hassan Nasrallah, care l-a acuzat de politizarea anchetei şi a cerut înlocuirea sa.

Magistratul a suspendat deja ancheta la sfârşitul lui septembrie, după ce un deputat, un fost ministru - suspectat de implicare în explozia soldată cu peste 200 de morţi şi 6.500 de răniţi, care a vestat cartiere întregi din Beirut - a depus împotriva sa o plângere.

El şi-a reluat săptămâna trecută activitatea, după ce o Curte de Apel a respins atât plângerea deputatului, dar şi alte plângeri de acest fel împotriva dosarului.

Tareq Bitar a emis marţi un mandat de arestare pe numele unuia dintre deputaţi, Ali Hassan Khalil, un fost ministru al Fnanţelor, membru al mişcării şiite Amal, o aliată a Hezbollah, care nu s-a prezentat la un interogatoriu şi care a delegat un avocat.

Însă el a fost nevoit, câteva ore mai târziu, să-şi suspende din nou ancheta, după ce Khalil şi alt deputat şi fost ministru din cadrul Amal, Ghazi Zaayter, au depus noi plângeri la Curtea de Casaţie, a declarat AFP o sursă judiciară.

”Acest lucru a provocat o suspendare a anchetei şi oprirea tuturor interogatoriilor prevăzute”, în aşteptarea hotărârii Curţii, potrivit sursei citate.

Magistratul încerca să profite de o perioadă în care deputaţii nu dispun de imunitate parlamentară, înainte de deschiderea sesiunii de toamnă în hemiciclu, la 19 octombrie.

Conducătorii politici ai tuturor blocurilor refuză să fie interogaţi de către judecător, în pofida faptului că autorităţile au dat vina dramei pe depozitarea fără măsuri de precauţie a unor enorme cantităţi de nitrat de amoniu.

Arătate cu degetul cu privire la o neglijenţă criminală, autorităţile au respins mereu orice anchetă şi sunt acuzate de către familii ale victimelor şi ONG-uri de faptul că torpilează ancheta locală cu scipul de a se sustrage justiţiei.

”Există o decizie politică de a nu-i permite judecătorului să-şi desfăşoare activitatea”, denunţă directorul ONG-ului în domeniul judiciar Legal Agenda, Nizar Saghieh.

”Forţele care-l contestă şi-au epuizat pentru moment toate recursurile judiciare, însă este clar că anumite partide sunt pregătite să recurgă la mijloace nelegale pentru a-l împidica să-şi desfăşoare activitatea”, declară el AFP.

Potrivit lui Saghieh, un discurs al liderului Hezbollah Hassan Nasrallah, care l-a acuzat luni seara pe judecător de faptul că politizează ancheta şi care a cerut înlocuirea acestua cu un magstrat ”cinstit şi transparent”, arată că această clasă politică ”şi-a pierdut răbdarea”.

Judecătorul Tareq Bitar se află, de câteva săptămâni, în centrul unei campanii de denigrare, este supus unor presiuni intense şi a fost ameninţat de către un oficial de rang înalt din cadrul Hezbollah.

Unii se tem că acest magistrat poate avea aceeaşi soartă ca predecesrul său, Fadi Sawan, îndepărtat în februarie, după ce a inculpat ofciali de rang înalt.

Aya Majzoub de la Human Rights Watch (HRW) denunţă că ”linia de conduită adoptată de către politicieni în dosar devine o parodie” a justţiei.

”Politicienii depun orice plângere le trece prin cap pentru a suspenda ancehta (...), într-o încercare ridicolă de a scăpa de justiţie”, declară ea AFP.

După ce a preluat dosarul, Tareq Bitar l-a convocat pe fostul premier Hassan Diab şi pe patru foşti miniştri în vederea inculpării acestora.

La 16 septembrie, el a emis un mandat de arestare - care nu a fost executat - pe numele fostului ministru al Transporturlor Youssef Fenianos, membru al unui partid creştn apropiat Hezbollah.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.