Hotărârea celei mai înalte jurisdicţii poloneze, care s-a pronunţat joi împotriva supremaţiei absolute a dreptului european asupra dreptului polonez, este un ”atac împotriva Uniunii Europene”, a denunţat vineri secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acesta este un lucru extrem de grav. Nu este un subiect tehnic sau juridic. Este un subict eminamente politic, care face parte dntr-o lungă listă de provocări la adresa UE”, a denunţat, la RMC şi BFMTV.Clément Beaune.

Guvernul polonez ”se joacă cu focul” şi ar putea provoca ”o ruptură” cu UE, a avertizat, la rândul său, ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn, iar Germania a îndemnat Polonia ”să aplice deplin” reglementările europene.

Tribunalul Constituţional polonez a stabilit joi că anumite articole din Tratatul UE sunt ”incompatibile” cu Constituţia poloneză şi a îndemnat instituţiile europene ”să nu mai acţioneze în afara competenţelor pe care le au” şi să nu se ”amestece” în sistemul judicar polonez - un subiect de discordie major cu Bruxellesul.

”Există riscul unei ieşiri de facto” din UE, avertizează Clément Beaune.

”Acesta este un atac împotriva UE” al ”unui tribunal constituţional care a fost pus la mâna puterii poloneze”, a denunţat el.

Polonia şi UE se află în dezacord asupa unor reforme judiciare controversate implementate de către Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservatori) care, acuză Bruxellesul, ameninţă democraţia şi statul de drept în această ţară.

Diferendul cu Bruxellesul vizează mai ales un sistemul disciplinar al judecătorilor care, acuză UE, ameninţă în mod grav ndependenţa puterii judiciare din Polonia.

Comisia Europeană (CE) s-a declarat ”îngrijorată” de această hotărâre şi a anunţat că ”va folosi toate instrumentele” pe care le are la dispoziţie pentru a proteja primatul dreptului european, care se află ”în centrul Uniunii”, a anunţat joi comisarul european însărcinat cu Justiţia Didier Reynders.

Comisarul european însărcinat cu Economia Paolo Gentiloni avertiza luna trecută cu privire nla faptul că dosarul judiciar polonez poate avea ”consecinţe” asupra plăţii fondurilor relansării economice postcovid alocate Poloniei.

Secretarul francez de stat însărcinat cu Afaceri Europene pare să susţină această ”opţiune”.

”Dacă nu există o respectare elementară a regulilor comune, a drepturlor şi libertăţilor Europei, nu poate exista un plan de relansare şi de susţinere a relansării în Polonia”, a avertizatel vineri.

”Atunci când spui că nu respecţi primatul dreptului UE (...), ucizi Europa”, a denunţat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.