Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, a depus o iniţiativă legislativă prin care toţi operatorii economici care furnizează servicii de vidanjare au obligaţia să se doteze cu sisteme de tip GPS. Iniţiativa are ca principal scop descurajarea practicii de a deversa ilegal apele uzate din vidanje în râuri sau în spaţii neautorizate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am depus un proiect legislativ legat de viaţa a milioane de români care trăiesc în comunităţi fără sisteme de canalizare. Oamenii care depind de vidanjele venite să evacueze apele reziduale din gospodării îmi spun că tot mai des, din păcate, aceste maşini ajung să deverseze deşeurile oriunde, punând în pericol calitatea apelor şi a mediului”, a declarat senatoarea Nicoleta Pauliuc, potrivit unui comunicat de presă al Senatului.

Iniţiativa legislativă propune completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului cu obligaţia operatorilor economici care furnizează servicii de vidanjare de a se dota cu sisteme de urmărire satelitară de tip GPS, astfel încât autoritatea de mediu competentă să poată realiza în timp real trasabilitatea deplasării şi deversării apelor uzate.

Astfel, conform sursei citate, operatorii economici care prestează servicii de vidanjare se vor conforma noii obligaţii, cu ocazia autorizării/reautorizării de mediu. De asemenea, operatorii vor fi obligaţi să păstreze pentru minimum 6 luni istoricul datelor privind manipularea apelor uzate şi deversate prin vidanjare.

Ce sancţiuni prevede iniţiativa legislativă:

„- amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice care nu respectă obligaţia de asigurare a trasabilităţii şi de menţinere a istoricului datelor de tip GPS

- amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice, alături de confiscarea mijlocului de transport, în cazul deversării apelor uzate, a substanţelor petroliere sau periculoase în apele de suprafaţă sau subterane sau în alte spaţii decât cele autorizate”, mai indică sursa citată. 

Proiectul acoperă şi o lacună legislativă privind recepţia imobilelor, care în prezent nu poate fi făcută fară recepţia la branşamentele de infrastructură tehnico-edilitară.

Astfel, potrivit iniţiativei legislative depuse de senatoarea Nicoleta Pauliuc, „prin excepţie de la lit. f), în localităţile în care nu se poate realiza branşamentul la reţelele de canalizare, recepţia finală la terminarea lucrărilor de construire se poate realiza şi în baza unui contract de prestări servicii, valabil minimum 12 luni, încheiat de proprietarul construcţiei cu o societate autorizată pentru servicii de vidanjare a apelor uzate.”

„Realitatea este că în foarte multe localităţi din ţară nu există reţele de canalizare, ceea ce practic blochează recepţia finală a construcţiilor. Soluţia pe care o propun este simplă: recepţia lucrării să se poată realiza şi în baza unui contract, valabil minimum un an, încheiat de proprietarul construcţiei cu o firmă autorizată pentru servicii de vidanjare. În acest fel, protejăm mediul şi nici nu blocăm familiile care vor să se mute într-o locuinţă nouă”, a afirmat Nicoleta Pauliuc, conform sursei amintite.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.