Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că, "dincolo de orice bruiaj care există în spaţiul public", cifrele arată că avem creştere economică accelerată, investiţii publice în creştere cu peste 32% în prima jumătate a lui 2021 comparativ cu aceeaşi perioadă a anul trecut, dar şi 120.000 de locuri de muncă nou create de la începutul anului. Turcan adaugă că, acum, cea mai importantă componentă ţine de formarea şi calificarea angajaţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"O ţară are nevoie de 3 mari repere, pentru a putea depăşi perioadele dificile: investiţii, locuri de muncă şi, evident, creştere economică", a susţinut Raluca Turcan, care a menţionat că a vorbit, joi, la deschiderea Conferinţei internaţionale Proiect "Career" desfăşurată la Oradea, ca parte a proiectului transfrontalier în domeniul ocupării care implică şi Agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă Bihor, despre sprijinul pe care guvernul l-a acordat mediului economic în timp de pandemie şi despre priorităţile pentru creşterea ocupării şi a calităţii forţei de muncă.

"În cazul României, rezultatele sunt concrete şi, dincolo de orice bruiaj care există în spaţiul public şi pe care îl resimţim cu toţii, cifrele arată că avem creştere economică accelerată, investiţii publice în creştere cu peste 32% în prima jumătate a lui 2021 comparativ cu aceeaşi perioadă a anul trecut, dar şi 120.000 de locuri de muncă nou create de la începutul anului până în acest moment. Aceste rezultate au fost pregătite prin măsurile de sprijin pentru mediul de afaceri, pentru angajatori şi angajaţi, în care am investit 7,6 miliarde lei şi am salvat aproximativ 1,4 milioane locuri de muncă", a subliniat Turcan.

Potrivit sursei citate, în prezent sunt identificate, pe piaţa muncii din România, 480.000 de oferte de locuri de muncă şi doar 200.000 de cereri.

"(...) din această perspectivă cred cu tărie că cea mai importantă componentă ţine acum de formarea şi calificarea angajaţilor. Pentru creşterea ocupării şi a calităţii forţei de muncă în România, dar şi pentru susţinea companiilor: sprijinim învăţământul în sistem dual, împreună cu Ministerul Educaţiei; adaptăm sistemul de calificări şi standardizarea ocupaţiilor, în funcţie de actualizările Codului Ocupaţiilor din România, demers în curs de finalizare; am adoptat măsuri în domeniul digitalizării, nu doar în relaţiile dintre angajat şi angajator, prin posibilitatea folosirii semnăturii electronice în relaţiile de muncă, ci şi între companii şi instituţiile statului; am flexibilizat relaţiile de muncă, prin kurzarbeit, măsură pe care am adoptat-o în pandemie şi care se aplică în continuare, am simplificat telemunca şi avem în lucru mai multe variante pentru adaptarea contractelor de muncă la condiţiile actuale; investim în procesele de digitalizare a instituţiilor care ţin de minister aproximativ 84 de milioane de euro, prin PNRR. Din această sumă, peste 17 milioane ar putea reveni Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, instituţie cu rol – cheie în ceea ce priveşte formarea şi plasarea forţei de muncă la angajatori", a menţionat ministrul Muncii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.