Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, l-a numit joi pe Gholam-Hossein Mohseni Ejei, un procuror considerat un ”dur” al regimului şi un fost ministru al Informaţiilor, la conducerea aparatului judiciar al Republiciiislamice, potrivit presei de stat iarniene, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gholam-Hossein Mohseni Ejei îl înlocuieşte astfel pe Ebrahim Raisi, ales preşedinte al Iranului la 18 iunie, care urmează să preia funcţia în august.

Numirea lui Gholam-Hossein Mohseni Ejei intervine în contextul în care Iranul este criticat de către ONG-uri occidentale de apărarea drepturilor omului şi de către organisme internaţionale cu privire la alegerea lui Ebrahim Raisi, acuzat de o serie de abuzuri în cursul carierei sale judiciare. Preşedintele-ales iranian neagă aceste acuzaţii.

Anchetatorul ONU cu privire la drepturile omului în Iran Javaid Rehman a solicitat o anchetă independentă cu privire la acuzaţii referitoare la execuţia de către stat a mii de deţinuţi politici în 1988 şi cu privire la rolul jucat de către Ebrahim Raisi în aceste execuţii în aclitate de adjunct al procurorului Teheranului.

”Aşa cum am arătat în rapoartele mele, există o impunitate generalizată şi sistematică în Iran cu privire la încălcări flagrante ale drepturilor omului, atât în trecut, cât şi la ora actuală”, declara Reuters, săptămâna aceasta, Javaid Rehman.

”Există puţine, eventual deloc, posibilităţi reale de a da socoteală conform normelor internaţionale în circuitele naţionale” iraniene, denunţa el.

Iranul a respins în mai multe rânduri critici cu privire la bilanţul său în domeniul drepturilor omului, pe care le-a catalogat drept nefondate, şi pe care le-a explicat printr-o lipsă de înţelegere a legislaţiei sale islamice. 

Teheranul subliniază că sistemul său judiciar este independent şi nu este influenţat de interese politice.

Amnesty International (AI) şi Human Rights Watch (HRW) au denunţat luna trecută alegerea lui Raisi drept o lovitură dură aplicată drepturilor omului şi au cerut ca preşedintele-ales iranian să fie anchetat cu privire la rolul pe care l-a jucat în execuţiile din 1988.

Ayatollahul Ali Khamenei îl îndeamnă pe succesorul lui Raisi, Gholam-Hossein Mohseni Ejei, ”să promoveze justiţia, să restaureze drepturile publice, să garanteze libertăţile legitime şi să supervizeze buna aplicare a legilor, să prevină crima şi să lupte hotărât împotriva corupţiei”, potrivit agenţiei iraniene oficiale de presă Irna.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.