Iranul dispune de drone capabile să parcurgă 7.000 de kilometri, anunţă comandantul-şef al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, generalul de divizie Hossein Salami, fără să facă alte precizări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem drone care parcurg 7.000 de kilometri, zboară, nu au pilot şi aterizează în acelaşi loc (de unde au decolat) sau oriunde altundeva”, a declarat generalul într-un discurs transmis duminică de televiziunea de stat.

Ofiţerul a citat aceste dorne între alte exemple, pentru a prezenta progrese realizate de către Gardienii Revoluţiei, în cadrul unei ceremonii de prezentare a unui proiect de vaccinare împotriva covid-19 care urmează să intre în curând în faza testării clinice.

Această declaraţie a generalul Salami pare să arate că Republica islamică dispune de drone cu o rază de acţiune de 3.500 de kilometri.

Potrivit unui articol publicat în urmă cu mai bine de o lună de Clubul Tinerilor Jurnalişti, o agenţie independentă a televiziunii de stat iraniene, până în prezent, raza de acţiune maximă cunoscută a dronelor iraniene era de 2.000 de kilometri - a dronelor de tip ”Gaza”.

Iranul - ale cărui Forţe aeriene sunt dotate cu o flotă învechită, majoritatea avioane americane achiziţionate în timpul şahului, înainte de Revoluţia din 1979 şi a căror întreţinere este îngreunatăde către sancţiunile internaţionale impuse Teheranului - dezvoltă numeroase programe de drone.

În iulie 2019, Gardienii Revoluţiei, care coordonează aceste programe, au anunţat că au folosit drone într-un atac aerian vizând combatanţi kurzi, în Irak, în apropiere de frontiera cu Iranul, acuzţai de către Teheran de ”acte teroriste (...) în vestul şi nord-vestul Iranului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.