Operaţiile de transplant osteo-tendinos au fost reluate la Spitalul Clinic Colentina cu două intervenţii complexe. Primul pacient care a intrat în operaţie, o fetiţă de 13 ani cu o tumoare recidivată la picior. Copilul a aşteptat mai bine de un an ca să poată fi operată de specialiştii de la Colentina. “Singura soluţie pentru ea exista doar aici, la Colentina, nu a avut voie să facă niciun fel de efort pe piciorul afectat”, afirmă tatăl fetiţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

A fost maraton de operaţii la Spitalul Clinic Colentina din Capitală . După un an şi patru luni de stagnare, timp în care unitatea sanitară a fost dedicată exclusiv îngrijirii pacienţilor cu covid 19, medicii ortopezi de la unitatea sanitară au început să opereze din nou.

FOTO: Echipa de medici pregăteşte instrumentarul folosit la operaţie
FOTO: Echipa de medici pregăteşte instrumentarul folosit la operaţie

O fetiţă de 13 ani cu o tumoră la piciorul stâng, primul pacient care a intrat în sala de operaţie. Copilul a aşteptat mai bine de un an să facă o operaţie de transplant de os care să-i redea viaţa normală de dinainte de diagnostic. A doua pacientă care a fost operată de echipa medicală de la Colentina este o femeie de 46 de ani cu un traumatism în zona cotului, cu complicaţii existente.

FOTO: Medici de la Colentina au pregătit grefa de os care este folosită la operaţia de transplant
FOTO: Medici de la Colentina au pregătit grefa de os care este folosită la operaţia de transplant

Dr. Nicolae Rotăruş, medic primar ortoped la secţia ortopedie 1 a Spitalului Clinic Colentina a explicat pentru News.ro că pentru întreaga echipă medicală ziua în care au fost reluate operaţiile de transplant osteo-tendinos este extrem de importantă, pentru că, după mai bine de un an pacienţii aflaţi pe lista de aşteptare pot fi ajutaţi şi că după această perioadă grefele de os stocate la banca de ţesut de la Colentina pot fi folosite şi pentru operaţii în cadrul Spitalului Colentina. Dr. Rotăruş: “Din cauza specificului cazului nu a existat alt loc unde să fie operată, am înlocuit zona de os lipsă cu un ciment temporar, teoretic pentru şase săptămâni, acele şase săptămâni s-au făcut un an”

Un copil nevoit să aştepte vindecarea din cauza situaţiei dificile de la Spitalul Colentina, pe perioada pandemiei.

“Mara Ioana, o fetiţă de 13 ani care a fost diagnosticată în septembrie 2019 cu o formaţiune tumorală de peroneu distal stâng, la examenul anatomo-patologic s-a dovedit a fi benigna, am intrat tot la Spitalul Colentina în octombrie 2019 cu o echipă combinată împreună cu un ortoped pediatru şi am făcut tratamentul standard conform protocoalelor în vigoare, din păcate formaţiunea desi era clinic excizată complet ,zona protejată cu diverse soluţii şi grefa bine aşezată a recidivat într-o parte a zonei respective şi a necesitat în iunie 2020 în alte condiţii, în alt spital, fără posibilitatea de grefare o reintervenţie şi am înlocuit zona de os lipsă cu un ciment temporar teoretic pentru şase săptămâni. Ei bine, acele şase săptămâni s-au făcut un an.

Din cauza multor probleme legate de pandemie şi de limitările de tratament ale cazurilor non covid, din cauza specificului cazului nu a existat alt loc unde să fie operată pentru că nu există în acest moment o unitate de ortopedie chirurgie pediatrică acreditată pentru transplant, iar în celelalte unităţi acreditate au fost diverse situaţii administrative care nu au permis internarea unui copil de 13 ani, la noi avem marele avantaj al colaborării cu ortopedul pediatru şi alcătuirii unei echipe mixte mai ales că există experienţa clinicii în acest sens , nu este singurul caz de astfel de vârstă care a necesitat operaţie asemănătoare”, a spus specialistul.

Dr. Rotăruş: Momentul greu a fost când fetiţa şi familia nu ştiau ce fel de formaţiune este. Dacă nu ar fi putut face intervenţia acum, la orice mişcare greşită s-ar fi putut produce o fractură”

“Eu ştiu acest copil de la 3 ani, deci de 10 ani şi mai bine, deja acum este o domnişoară care începe să se maturizeze, momentul greu a fost la început când nu ştia exact ce formaţiune este, după care confirmându-se benignitatea ei uşor uşor s-a obişnuit, este genul de copil răbdător care înţelege, este mare lucru, nu am dus o mare muncă, cred că greul a căzut pe părinţi.

Zona unde a fost tumora este înlocuită cu un bloc de ciment băgat în os ca să menţină spaţiul respectiv şi care are undeva în jur de 10-12 centimetri cubi.

El se scoate, se pregăteşte osul şi în zona respectivă se pune grefă osoasă morselată, fragmente mici dintr-un cap femural dat de banca de os , şi care se impactează, se amestecă cu anumite substanţe conform unui protocol standard, şi mai departe dacă este nevoie se pune şi o plăcuţă de siguranţă, posibil să nu fie nevoie.

FOTO: Medicii pregătesc grefa de os care va înlocui cimentul montat de medici în zona în care a fost tumora
FOTO: Medicii pregătesc grefa de os care va înlocui cimentul montat de medici în zona în care a fost tumora

Dacă nu ar fi putut face intervenţia – zona e slabă, la o mişcare amplă, greşită, se produce o fractură acolo, 90% din os pe anumite segmente este înlocuit de ciment, are numai nişte margini de o rezistenţă mult scăzută faţă de un os normal.

FOTO: Medicii au stat în sala de operaţie 8 ore. Cel de-al doilea caz opera teste cel al unei paciente de 46 de ani cu traumatism la cotul stâng
FOTO: Medicii au stat în sala de operaţie 8 ore. Cel de-al doilea caz opera teste cel al unei paciente de 46 de ani cu traumatism la cotul stâng

A doua intervenţie a fost la o pacientă de 46 de ani cu multiple afecţiuni asociate, un diabet, o depresie destul de agresivă şi care are de vreo 3 ani un traumatism la cotul stâng, cu o fractură luxaţie mai complexă, se cheamă mondegia, care a fost operată de vreo 3 ori în alte servicii, au apărut tot felul de complicaţii , din fericire doar mecanice nu şi infecţioase, a venit la mine în februarie-martie 2020 exact înainte de pandemie când am făcut o intervenţie temporară în ideea ca după şase săptămâni să înlocuiesc montajul temporar cu unul cu grefă şi din februarie s-a făcut iunie 2021, deci un an şi vreo patru luni”, a explicat medicul Nicolae Rotăruş pentru news.ro

Pentru echipa medicală ziua în care s-au reluat operaţiile ortopedice este un nou început. Medicul Nicolae Rotăruş spune că a mai făcut intervenţii de mare fineţe, însă că în niciuna dintre ele nu a folosit grefe din banca de tendoane şi os de la Colentina

“Discutăm de peste un an de zile pentru că ultimele operaţii pe curat , adică pe pacienţi non-covid i-am făcut până în 15 martie 2020. De atunci nu am mai avut nici ocazia nici timpul să ne ocupăm de pacienţi care să necesite transplante de os.

Singurele operaţii care au putut fi făcute în această perioadă la noi a fost pe pacienţi cu covid, ceea ce a presupus alt tip de chirurgie, rezolvat cât mai rapid şi mai simplu cazul pentru că era vorba de viaţă şi de moarte. Între timp am mai avut intervenţii de fineţe, dar niciuna nu a presupus grefe din banca de tendoane şi os pe motiv că locurile în care am operat nu aveau acreditare în acest sens, aşa că este un nou început, noroc că după foarte mulţi ani de zile de experienţă în acest domeniu zic că e ok.

Vor fi în sală 3 doctori ortopezi, un ortoped pediatru, anestezistul, doi sau trei asistenţi, doi brancardieri, încă un asistent de anestezie, undeva la 8-10 oameni cu rezerva că nu vor sta tot timpul în sală toţi”, a explicat specialistul pentru News.ro, înaintea operaţiei.

Adrian Motîrlichie, tatăl fetiţei operate de medicii de la Spitalul Colentina spune că Mara Ioana ar fi trebuit operată încă de acum un an, dar că acest lucru nu a mai fost posibil pentru că în unitatea sanitară au fost trataţi exclusiv pacienţi cu covid 19. Adrian:” Este foarte puternică şi curajoasă, dar anul ăsta nu a trecut uşor peste ea, este bucuroasă că în sfârşit după recuperare va putea să meargă cu bicicleta”

“Intervenţia a doua trebuia făcută probabil acum fix un an, sfârşit de iunie început de iulie, slavă Domnului că lucrurile s-au rezolvat, sperăm să se termine acest episod nefericit pentru ea în special.

Singura soluţie pentru problema asta exista doar aici la Colentina. Fetiţa este foarte curajoasă, este foarte puternică, dar anul ăsta nu a trecut uşor peste ea şi peste noi, este foarte bucuroasă că se întâmplă şi că în sfârşit după recuperare va putea să meargă cu bicicleta şi va putea să facă lucrurile pe care nu a putut să le facă în ultimul an.

Nu a avut voie să facă niciun fel de efort pe piciorul afectat, pe piciorul stâng, nu a avut voie să facă sport, ea înainte făcea tenis de cel puţin trei ori pe săptămână, îi plăcea foarte mult tenisul, îi plăceau foarte mult rolele, îi plăcea bicicleta, din păcate în ultimul an a fost lipsită de toate lucrurile astea.

Cunosc frustrarea şi dinspre un pacient cu astfel de nevoi şi am ajuns să cunosc cumva şi frustrarea medicilor şi e mare păcat că s-a întâmplat aşa şi că a durat atât de mult, e mare păcat.

Copilul în primul rând şi noi părinţii avem foarte mare încredere în medicii de acolo, sperăm ca la sfârşitul zilei şi apoi la sfârşitul celor 6 săptămâni de recuperare lucrurile să revină la situaţia de dinainte, să poată face absolut tot ceea ce îşi doreşte, să nu mai fie limitată.

Trece în clasa a 8-a şi acesta este încă unul dintre aspectele critice ale poveştii, a avut un an foarte greu fix acum la intrare în clasa a 8-a, este destul de afectată emotional şi va trebui să muncim ceva ca să fie în toate apele înaintea examenului”, a spus Adrian Motîrlichie, tatăl fetiţei operate.

Dr. Andrei Nica, coordonatorul băncii de ţesut de la Spitalul Colentina e explicat că, pe durata pandemiei, activitatea de prelevare de ţesut osteo-tendinos s-a desfăşurat mai greu. Cu toate acestea, spune medicul, au avut loc mai multe proceduri de transplant în alte centre din ţară, proceduri realizate cu grefe stocate în banca de ţesut de la Spitalul Colentina. Specialiştii de aici au reuşit să ţină banca în zona verde, astfel încât procedurile de stocare să nu fie întrerupte pe perioada pandemiei. 22 de pacienţi sunt în acest moment pe lista de aşteptare pentru un transplant de os tendon la Spitalul Colentina.

“După o perioadă destul de lungă, şi în momentul în care am fost nevoiţi să mutăm toată activitatea de ortopedie – traumatologie în altă secţie, a trebuit să obţinem o nouă acreditare pe locaţia respectivă, am reuşit să contactăm o grămadă de pacienţi care erau practic pe lista de aşteptare iar acum practic am deschis acea perioadă cu care nu ne-am mai întâlnit aproximativ un an prin două intervenţii chirurgicale de transplant la o fetiţă de 13 ani cu o tumoră de peroneu şi o doamnă de 46 de ani cu o pseudartroză, a fost operată, reoperată, şi acum se încearcă terminarea intervenţiei chirurgicale prin utilizarea unei grefe de os.

Este important că am început să dăm drumul la astfel de intervenţii chirurgicale, cu care nu ne-am mai întâlnit demult.

Toată această perioadă a fost destul de grea şi pot afirma că şi activitatea de prelevare de la donatorul viu şi de la donatorul în moarte cerebrală de unde aveam posibilitatea să procurăm grefe atât osoase cât şi tendinoase, activitatea a fost destul de scăzută, dar totuşi pot să spun că în 2020 pratic s-au derulat 25 de proceduri de transplant cu 27 de grefe puse dar bineînţeles la alte centre acreditate din ţară cum ar fi Spitalul Militar Central, Spitalul Militar de la Timişoara, şi imediat după acreditare şi Spitalul Judeţean Craiova.

Centrul de transplant de la Colentina şi-a întrerupt activitatea în 23 martie 2020, dar până atunci cu o activitate foarte bună de transplant. Am reuşit prin banca de ţesut să menţinem activitatea ( n.red în perioada pandemiei) la alte centre care puteau să funcţioneze şi în zone non-covid.

Pe lista de aşteptare din Registrul Naţional de Transplant sunt 22 de pacienţi cu patologie destul de diversă.  Pacienţii care trebuiau să vină la operaţii fie au încercat să se ducă în ate părţi, fie au rămas acasă şi acum încearcă să ne contacteze, să ne întrebe dacă pot să revină, acum începem să reînoim contactele cu ei. În marea majoritate a cazurilor sunt revizii de proteze atât de şold cât şi de genunchi , sunt 9 pacienţi, diverse fracturi neconsolidate, pseudartroze, sunt 5 pacienţi, la tumori sunt 3 pacienţi”, a spus medicul Andrei Nica.

Patologia piciorului, rezolvată de echipele de specialişti de la Spitalul Colentina

“Mai nou o activitate foarte bogată a fost practic patologia piciorului şi în special ne referim la picioarele diabetice pentru refacerea statusului piciorului , iar defectele osoase care sunt întâlnite intraoperator necesită grefe osoase, deja avem doi şi vor mai fi şi alţi pacienţi de pe lista de aşteptare”, a explicat dr. Nica.

Chirurgia ortopedică, una de mare fineţe. Pe perioada pandemiei medicii au operat foarte puţin.  Dr. Nica: “Este mai dificil la început, până îşi intră fiecare în mână, cazurile, mai ales cele pe linie de transplant nu sunt simple deloc”.

“Este greu pentru că acest tip de intervenţii sunt foarte sensibile, cu o perioadă mai lungă în blocul operator. În perioada de pandemie, fiind condiţiile dificile , combinezon, şi aşa mai departe, s-au rezolvat numai problemele de traumă, celelalte operaţii nu au putut fi făcute, se începe greu, nu se uită, dar este mai dificil la început, până îşi intră fiecare în mână. Cazurile, mai ales pe linie de transplant nu sunt simple deloc, cu o perioadă de timp mai mare în blocul operator, foarte delicate, poate acum timpul va fi puţin mai lung dat fiind faptul că a fost această pauză, dar colegii sunt bine pregătiţi, sunt convins de faptul că sunt în stare să facă aceste intervenţii chirurgicale şi să putem să rezolvăm toate cazurile care s-au prezentat la noi la spital”, a explicat medicul primar ortoped Andrei Nica.  

Operaţiile au decurs bine, ambele durând peste 8 ore.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.