Iranul a încercat - fără succes - să lanseze un satelit în spaţiu, la jumătatea lui iunie, şi pare să vrea să încerce o nouă lansare, potrivit Pentagonului şi unor imagini satelitare de la Centrul Spaţial iranian Semnan, situat la aproximativ 300 de kilometri est de Teheran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Comandamentului american al Spaţiului are cunoştinţă despre eşecul lansării unei rachete iraniene cu rază lungă de acţiune, la 12 iunie”, a anunţat miercuri, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Uriah Orland, confirmând dezvăluiri CNN.

O precedentă lansare a avut loc în aprilie 2020, când Teheranul a plasat pe orbită un microsatelit - Nur-1 -, pe care armata americană continuă să-l supravegheze, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

”Observaţiile noastre constante ale acestui obiect arată că acesta nu este controlat şi nu este operaţional”, a anunţat el.

Potrivit CNN, care ctează experţi de la Universitatea Middlebury din California, o intensificare a activităţilor la Centrul Spaţial iranian Semnan pare să arate că o nouă încercare de lansare se află în pregătire.

Imagini ale societăţii de imagerie Planet Labs, datate la 19 şi 20 unie, surprind cisterne de carburant, vehicule de transport şi o platformă mobilă în centrul spaţial.

Teheranul neagă eşecul lansării de la 12 iunie.

”Cei doi sateliţi ai Ministerului Comunicaţiilor, Nahid şi Pars, se află în mâna Agenţiei Spaţiale” iraniene, a anunţat ministrul iranian al Telecomunicaţiilor Mohammad Javad Azari Jahromi, citat miercuri de agenţia oficială iraniană de presă Irna.

”Am văzut în această (miercuri) dimineaţa informaţii care arată că ei au fost lansaţi acum zece zile”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.