Oficialii occidentali au avertizat duminică Teheranul că negocierile pentru relansarea acordului nuclear din 2015 nu pot continua la nesfîrşit, după ce părţile implicate în discuţii au anunţat o pauză în urma alegerii unui preşedinte de orientare dură în Iran, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Negocierile se desfăşoară la Viena începând din aprilie, pentru a găsi o modalitate prin care Iranul şi Statele Unite să poată reveni la respectarea pactului nuclear, pe care Washingtonul l-a abandonat în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, iar Iranul a început ulterior să îl încalce.

Suspendarea discuţiilor a venit după ce Ebrahim Raisi, un fost procuror şi critic fervent al Occidentului, a câştigat vineri alegerile prezidenţiale ale Iranului.

Doi diplomaţi au declarat că se aşteaptă la o pauză de aproximativ 10 zile.

Raisi va prelua funcţia la începutul lunii august, înlocuindu-l pe pragmaticul Hassan Rouhani, în mandatul căruia Teheranul a încheiat acordul, acceptând să limiteze programul său nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Oficialii iranieni şi occidentali spun, deopotrivă, că ascensiunea lui Raisi este puţin probabil să modifice poziţia de negociere a Iranului: liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, are deja ultimul cuvânt asupra tuturor politicilor majore.

Cu toate acestea, unii oficiali iranieni au sugerat că Teheranul ar putea avea interesul să promoveze un acord înainte ca noul preşedinte să intre în funcţie în august, pentru a-i oferi lui Raisi o listă curată.

Un oficial al guvernului iranian apropiat de discuţii a declarat pentru Reuters că, dacă un acord este finalizat înainte ca Raisi să preia funcţia, noul preşedinte va putea să atribuie vina pentru orice concesii predecesorului său: ”Rouhani, nu Raisi, va fi învinuit pentru orice probleme viitoare, cu privire la această afacere ", a spus el.

Marea Britanie, Franţa şi Germania au acţionat ca mediatori în negocieri, între delegaţia iraniană şi o echipă americană care nu este un participant formal.

Ţările occidentale spun că cu cât Iranul încalcă acordul şi produce materiale nucleare interzise, ​​cu atât devine mai greu ca pactul să fie restabilit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.