Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a adus sâmbătă un omagiu primului preşedinte sud-african de culoare, în cadrul unei vizite la Fundaţia Nelson Mandela de la Johannesburg, în finalul unei vizite de două zile în Africa de Sud, în urma unei vizite istorice în Rwanda, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este important, înainte să pleci, să aduci un omagiu şi să te impregnezi cu ceea ce făcut istoria acestei ţări şi luptele ei”, a declarat Macron, care a salutat ”viaţa de angajament, sacrificii şi luptă ” a lui Nelson Mandela şi de ”consacrare a libertăţii şi egalităţii”.

Un erou al luptei împotriva apartheidului şi un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Nelson Mandela, o figură centrală a secolului al XX-lea, venerată dincolo de Africa, şi-a smuls ţara din regimul de apartheid. El a murit la 5 decembrie 2013.

După ce a trecut prin faţa maşinii acestui simbol al reconcilierii şi după ce i-a vizitat biroul, preşedintele francez a vorbit despre un loc ”emoţionant”.

”Este mereu bine să-ţi aminteşti de unde vii”, a declarat el, evocând o democraţie sud-africană care se confruntă cu ”numeroase provocări, dare care pe cale să le înfrunte cu mult curaj”.

Şeful statului francez a încheiat sâmbătă o vizită de douăzile în Africa de Sud, în urma unei vizite istorice în Rwanda, în care a recnoscut ”responsabilităţile” Franţei în genocidul tutsi din 1994.

În cadrul etapei sud-africane a vizitei, în centrul căreia s-a aflat pandemia covid-19, Macron şi omologul său sud-african Cyril Ramaphosa au convenit că brevetele vaccinurilor anticovid ”nu trebuie să fie deloc o frnă” în imunizarea populaţiei.

Preşedintele francez a anunţat că susţine o cerere de ridicare temporară a drepturlor de proieprietate intelectuală, însă, în opinia sa, prioritatea o constituie transferul tehnologiei.

El a folosit sâmbătă, adresându-se comunităţii franceze din Africa de Sud, cuvntul ”hapo”, care înseamnă, în limba khoisan, că este necesar ca visele să fie împărtăşite de către comunitate pentru a se realiza.

”Acest cuvâînt rezumă, el singur, aspiraţăia de a trăi împreună a sud-africanilor. Europa şi Africa asta înseamnă azi. Hapo!”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.