Statul australian Victoria, al doilea cel mai populat din ţară, va intra, de joi noapte, în carantină pentru şapte zile pentru a combate un focar apărut în capitala Melbourne, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile au descoperit 26 de cazuri şi au identificat 150 de locuri în care oamenii ar fi putut fi expuşi la coronavirus.

Prim-ministrul statului, James Merlino, a spus că focarul are la bază o variantă mai contagioasă a coronavirusului, B.1.617. Un australian care a revenit dintr-o călătorie a fost infectat cu această variantă, despre care Merlino a declarat că se răspândeşte „mai rapid decât am înregistrat vreodată”.

Cazuri au fost descoperite pe întreg teritoriul statului, având legături cu mai multe locuri, inclusiv stadioane din Melbourne.

„Cu 10.000 de contacte primare şi secundare, cu mai mult de 150 de locuri de expunere în statul Victoria, trebuie să acţionăm acum. Dacă aşteptăm prea mult, ne va scăpa de sub control”, a spus Merlino.

În următoarele şapte zile, locuitorilor statului le este cerut să rămână în locuinţe, cu excepţia lucrătorilor esenţiali, cumpărăturilor, îngrijirii sau vaccinării şi sportului. Nu sunt permise adunările, iar deplasările sunt restricţionate pe o distanţă mai mare de 5 kilometri de casă.

Va fi obligatorie purtarea măştii de protecţie. Şcolile vor fi închise şi doar copiii lucrătorilor esenţiali vor merge la cursuri. Lăcaşele de cult şi magazinele neesenţiale vor fi închise.

Este aşteptat ca alte state australiene să limiteze deplasările din Victoria.

Noul focar reprezintă cea mai mare creştere a ratei de transmitere a coronavirusului în comunitate de când statul a ieşit din al doilea val al pandemiei, în octombrie 2020. Atunci au fost înregistrate peste 20.000 de contaminări şi 820 de decese - aproximativ 70% dintre cazuri şi majoritatea deceselor asociate din ţară. O carantină de 112 zile a fost impusă în Victoria pentru a readuce numărul de cazuri la zero.

Campania de vaccinare în Australia se derulează lent, din cauza unor probleme de aprovizionare şi logistice, dar şi pentru că mulţi oameni ezită să fie imunizaţi. Până în prezent, mai puţin de 10% din populaţie a fost vaccinată.

„Vaccinarea a fost mai lentă decât am sperat. Nu ne aflăm unde speram că vom fi. Dacă mai mulţi oameni ar fi fost vaccinaţi, am fi putut avea circumstanţe diferite decât avem astăzi. Dar, din păcate, nu avem”, a mai spus Merlino.

El a menţionat că toate persoanele din stat cu vârste de peste 40 de ani sunt eligibile acum pentru vaccinare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.