Negocierile între Arabia Saudită şi Iran, două mari ţări rivale, se află într-un stadiu ”exploratoriu”, declară ministrul saudit de Externe Faisal bin Farhan pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am început negocieri exploratorii, care se află la început”, a anunţat ministrul saudit, aflat la Paris pentru a participa la două summituri internaţionale.

Aceste negocieri, organizate la începutul lui aprilie şi facilitate de către premierul irakian Mustafa al-Kadhimi, au rămas secrete până când Financial Times (FT) a dezvăluit organizarea unei prime reuniuni la Bagdad.

Guvernul iranian le-a confirmat luni.

”Sperăm ca iranienii să vadă că este în interesul lor să coopereze cu vecinii într-un mod pozitiv care să conducă la securitate, stabilitate şi prosperitate. Dacă ei pot vedea că  este în interesul lor, atunci eu pot spera. Pentru moment, ne aflăm într-un stadiu precoce”, a declarat marţi Faisal bin Farhan.

Teheranul şi Riadul şi-au întreript relaţiile diplomatice în 2016, adâncind o linie de fractură în regiune.

Ei sunt implicaţi în războaie regionale şi susţin tabere opuse în Siria şi Yemen, unde luptă prin procură.

Arabia Saudită urmăreşte îndeaproape dosarul nuclear şi balistic iranian.

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a adoptat, la sfârşitul lui aprilie, un ton conciliant faţă de marele rival iranian şi a anunţat că vrea să întreţină ”bune” relaţii”, declraţii salutate de către  Teheran.

Întrebat care urmează să fie impactul alegerilor prezidenţiale iraniene, prevăzute la 18 iunie, asupra politicii regionale a Teheranului, Faisal bin Farhan a apreciat că acesta urmează să fie minim, în măsura în care liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei este cel care o decide.

”Rolul liderului suprem este cheie, aşadar nu credem că va exista o schimbare substanţială în politica extenă a Teheranului”, a apreciat şeful diplomaţiei saudite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.