Alexandru Florian, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, a declarat miercuri pentru News.ro că, după ce a fost stabilit câştigătorul concursului internaţional de soluţii pentru amenajarea expoziţiei permanente şi a spaţiilor conexe ale Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România (MNIEHR) şi dacă toate aprobările şi următoarea licitaţie, pentru execuţia proiectului, se vor încadra în calendarul stabilit, muzeul va fi inaugurat în toamna anului 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concursul de soluţii pentru amenajarea expoziţiei permanente şi a spaţiilor conexe ale MNIEHR a fost câştigat de un grup format din două firme din România şi una din Israel. Proiectul depus de asocierea formată din S.C. Popp & Asociaţii S.R.L., Westfourth Architecture S.R.L. şi Berenbaum Jacobs Associates LLC a fost notat cu 77,07 puncte.

„Suntem în faza de negociere a contractului şi, în scurt timp, estimez, vom semna contractul cu câştigătorii pentru a proiecta. Urmează să fie făcută acum proiectarea pentru execuţie”, a declarat Alexandru Florian pentru News.ro. „Perioada de proiectare asumată de câştigători e de 10 luni, mai sunt, ca la orice proiect, nişte aprobări obligatorii care trebuie luate. Sperăm să nu dureze prea mult şi, într-un an, să avem toate încheiate, astfel încât să organizăm cea de-a doua licitaţie pentru actorii economici care să execute reorganizarea şi modernizarea imobilului, dar şi construcţia expoziţiei permanente”.

Dacă totul decurge bine, „ne-am propus ca cel mai târziu în toamna anului 2024 să inaugurăm muzeul”.

Conform unui deviz estimativ, a mai precizat Florian, întreg proiectul are o valoare de 38 - 40 de milioane de euro.

Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România are ca scop prezentarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor comunităţilor evreieşti în contextul proceselor de modernizare a României.

Institutul „Elie Wiesel” a precizat că muzeul va fi realizat din fonduri europene, naţionale şi din donaţii private şi că va fi inaugurat, probabil, în 2024.

În septembrie 2016, prin Hotărârea Guvernului nr. 625/2016, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ a fost însărcinat cu organizarea, coordonarea şi înfiinţarea viitorului muzeu.

Prin Legea 174 din 2019, clădirea Banloc - Goodrich (situată în Calea Victoriei 2018, proiectată de arhitectul Octav Doicescu în perioada anilor 1940) a fost transferată în administraţia Institutului „Elie Wiesel”, în vederea organizării aici a muzeului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.