Liderul deputaţilor USR-PLUS Ionuţ Moşteanu a afirmat că premierul este primul răspunzător pentru îndeplinirea planului de guvernare şi trebuie să arate că este un lider, „nu un profesor care scoate când şi când la tablă miniştrii”. Acesta a adăutat că după ce liderii vor stabili cum şi dacă va merge mai departe coaliţia, Alianţa va face o propunere pentru Ministerul Sănătăţii şi a adăugat că Ioana Mihăilă este o opţiune avută în vedere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dacă vor fi respectate anumite reguli de colaborare, colegialitate şi suntem trataţi ca o echipă, noi am fost corecţi încă de la început, încă din decembrie, şi vom fi corecţi în continuare. Vrem să vedem reciprocitate în această atitudine şi în cazul în care vedem această reciprocitate, putem merge înainte. Sper să avem răspunsuri astăzi, dacă nu discuţiile vor continua şi mâine până vom ajunge la un rezultat. Sper eu să ajungem la un rezultat, dar trebuie să fie clar că aşa cum a funcţionat săptămâna trecută coaliţia cum a acţionat premierul, nu putem merge în continuare. După şi dacă vom stabili cum vom merge în continuare, vom face o nominalizare pentru portofoliul Ministerului Sănătăţii. Ioana Mihăilă este una dintre opţiuni. Discuţia asta va fi după ce vom stabili şi ne înţelegem că putem merge împreună ca nişte parteneri în această coaliţie”, a declarat Ionuţ Moşteanu, întrebat marţi la Parlament dacă USR-PLUS mai poate colabora cu Florin Cîţu.

El a adăugat că are speranţa că PNL va înţelege că USR-PLUS vrea să fie tratat corect, ca un partener loial.

„Vom vedea ce au de spus partenerii de coaliţie şi vom vedeam cum şi dacă vom reuşi să mergem împreună înainte, în continuare. Am speranţa că vom reuşi acest lucru. Am speranţa că vor înţelege toţi cei care sunt acum la frâiele coaliţiei şi mă uit mai ales la partenerii de la PNL că vrem să fim trataţi corect, ca nişte parteneri loiali. Am arătat până acum corectitudine, colegialitate şi vrem să vedem asta în continuare de la toţi partenerii din arcul de guvernare şi de la toţi cei care susţin acest Guvern”, a completat Moşteanu.

Acesta a adăugat că premierul este primul răspunzător pentru îndeplinirea programului de guvernare, iar în viitoarele discuţii ale coaliţiei nu mai trebuie să fie aspectele ce ţin de atributele constituţionale ale prim-ministrului. Moşteanu a mai precizat că „trebuie să înţelegem cu toţii că suntem în această barcă împreună şi trebuie să vâslim cu toţii”.

„Evident că noi judecăm o performanţă a Guvernului, nu poate exista performanţă individuală fără performanţa colectivă a Guvernului. Premierul este primul răspunzător de îndeplinirea planului de guvernare şi bineînţeles că dânsul trebuie să arate că este un lider, nu un profesor care scoate când şi când la tablă miniştrii. Asta vom stabili în continuare cum lucrăm şi cum aşezăm colaborarea în coaliţie pe nişte baze de parteneriat reciproc, corect, pe colegialitate. Nu vrem să mai auzim discuţii despre atribute constituţionale. Da, premierul Cîţu are atribut constituţional, orice premier are atribut constituţional de a revoca orice ministru când vrea dânsul, însă la fel şi parlamentarii care susţin această coaliţie au libertatea să voteze cum vor în comisii, în plen să voteze moţiuni de cenzură şi cred că în momentul când se ajunge aici, la discuţii despre atribute constituţionale, coaliţia se destramă. Ori nu vrem acest lucru, vrem să lăsăm aceste lucruri deoparte, ştim cu toţii Constituţia. Este foarte important să ne respectăm unii pe alţii ca parteneri şi trebuie să înţelegem cu toţii că suntem în această barcă împreună şi trebuie să vâslim cu toţii”, a explicat liderul deputaţilor USR-PLUS.

Moşteanu a completat că „oamenii şi-au pus speranţa să ducem la capăt programul de guvernare şi pentru asta trebuie leadership, colegialitate, trebuie să arătăm că suntem o echipă”.

„Dacă reuşim asta, vedem după şedinţa de astăzi. Liderii coaliţiei vor comunica şi vom stabili cum vom merge în continuare”, a concluzionat el.

Liderii coaliţiei de guvernare se reunesc din nou marţi în încercarea de a soluţiona blocajul apărut după revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii. USR-PLUS impune condiţii pentru a renunţa la solicitarea ca Florin Cîţu, căruia i-au retras susţinerea, să plece, propunând în principal completarea protocolului de funcţionare a coaliţiei astfel încât ca un ministru să nu mai poată fi demis la Guvern, ci în urma unor discuţii în coaliţie.

La argumentul lui Florin Cîţu că demiterea unui ministru este atributul premierului, contraargumentele USR-PLUS sunt că ar putea vota, constitutional, orice în comisiile din Parlament, ar putea respinge proiecte ale Guvernului sau chiar ar putea vota o eventuală moţiune de cenzură. USR PLUS merg şi cu o nominalizare la Sănătate, în persoana Ioanei Mihăilă, secretar de stat în minister şi membru PLUS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.