Sănătatea opozantului politic rus Aleksei Navalnîi este ”satisfăcătoare”, dau asigurări serviciile penitenciare ruse (FSIN) joi, la o zi după ce apropiaţi ai opozantului au avertizat că starea sănătăţii acestuia se deteriorează de când se află în colonia penitenciară Pokrov, considerată una dintre cele mai dure din ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Examene medicale au fost efectuate la 24 martie, la cererea unor deţinuţi”, anunţă FSIN, scriu agenţii ruse de presă.

Starea sănătăţii lui Navalnîi este ”considerată stabilă şi satisfăcătoare”, dă asigurări FSIN.

Avocata sa, Olga Mihailova, a anunţat că nu are acces la Aleksei Navalnîi şi precizează că opozantul, în vârstă de 44 de ani, acuză de curând ”dureri puternice de spate” şi că marţi a început să nu-şi mai simtă picioarele.

Olga Mihailova, una dintre principalii avocaţi ai criticului Kremlinului, a declarat pentru AFP că Navalnîi a fost consultat de către un neurolog, dar că acesta nu i-a spus diagnosticul şi i-a prescris ibuprofen, un antiinflamator obişnuit.

”Acesta este tot tratamentul său”, şi-a exprimat ea regretul, sugerând că pastilele nu-l ajută.

”Nu ştiu ce nu este în regulă cu el. Ar trebui să vadă un medic adevărat”, a subliniat ea.

Unul dintre principalii colaboratori ai lui Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov, a apreciat că FSIN ar putea încerca să ascundă faptul că opozantul a fost transferat la infirmerie.

”Nu ştim unde se află Aleksei Navalnîi şi de ce este ascuns de avocaţii săi”, a denunţat el pe Facebook.

Altă colaboratoare a opozantului, Amria Pevcih, s-a declarat ”extrem de îngrijorată” de ”deteriorarea rapidă a stării sale de sănătate”.

”Credem că viaţa lui Navalnăi este în pericol şi cerem să li se dea acces avocaţilor săi”, a scris ea pe Twitter.

Activistul anticorupţie a supravieţuit anul trecut unei presupuse otrăviri cu un agent neurotoxic militar de tip noviciok, dezvoltat în epoca sovietică, din cauza căruia s-a aflat în comă.

Substanţa a fost identificată de către laboratoare europene, însă Moscova respinge aceste concluzii, care acreditează teza unei tentative de asasinat orchestrate de către puterea rusă.

Revenit în Rusia în ianuarie 2021, după cinci luni de convalescenţă în Germania, el a fost arestat imediat şi a fost condamnat într-un caz pe care susţinătorii săi, ONG-uri şi numeroase capitale îl consideră drept motivat politic.

După ce a sosit la Pokrov, la 100 de kilometri de Moscova, pentru a ispăşi o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă datând din 2014, Navalnîi a descris pe reţele de socializare condiţiile de detenţie. El compară viaţa zilnică de deţinut cu cea a unui Stormtrooper din seria Star Wars, din cauza disciplinei rigide a Coloniei penitenciare nr. 2, pe care o compară cu un ”lagăr de concentrare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.