Autorizaţia de Mediu pentru depozitul de deşeuri municipal din Târgu Jiu a fost suspendată, pentru maxim şase luni, după ce locuitorii din zonă au sesizat mirosul neplăcut. În ultimii ani, Garda de Mediu a făcut 28 de controale şi a dispus măsuri, acestea nefiind realizate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Începând de ieri, 23.03.2021, a intrat în vigoare decizia emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj privind suspendarea Autorizaţiei Integrate de Mediu pentru Depozitul de deşeuri municipale de la Târgu Jiu. De la această dată, până la eliminarea cauzelor, depozitul deţinut de firma Polaris MEDIU SRL îşi va suspenda activitatea, pentru o perioadă de maxim 6 luni. Operatorul economic care exploatează depozitul s-a angajat să finalizeze lucrările de diminuare a disconfortului olfactiv în maxim 11 săptămâni”, a transmis, miercuri, Garda de Mediu.

Sursa citată a prcizat că decizia luată de APM Gorj survine ca urmare a nemulţumirii locuitorilor din cartierul Slobozia al Municipiului Târgu Jiu, care au sesizat, în repetate rânduri, disconfortul olfactiv generat de acest depozit.

”Deşi, în ultimii doi ani, Garda Naţională de Mediu a efectuat 28 de controale la acest operator, în timpul cărora a aplicat sancţiuni în valoare de 495.000 lei şi a trasat mai multe măsuri de conformare, acestea nu au fost realizate în integralitatea lor. Lucrările efectuate de operator, până în prezent, nu au condus la diminuarea disconfortului olfactive”, a mai precizat Garda de Mediu.

Potrivit documentului, în noiembrie 2020, Comisariatul General al GNM, împreună cu Comisariatul Judeţean Gorj, au efectuat un control comun la Depozitul de deşeuri Tg. Jiu, în urma căruia s-a stabilit un alt set de măsuri, respectiv obligarea operatorului economic POLARIS MEDIU SRL la captarea gazelor de depozit şi arderea lor centralizată, aşa cum prevede Autorizaţia Integrată de Mediu nr. 4 din 14.10.2019.

”Deoarece aspectele constatate de către echipa de control au constituit abateri faţă de autorizaţia de mediu, a fost transmisă o notificare către APM Gorj cu privire la nerespectarea autorizaţiei integrate de mediu. Ulterior, APM Gorj a transmis operatorului POLARIS MEDIU SRL o notificare prealabilă cu termen de rezolvare a neconformităţilor în 60 de zile.

Întrucât, în timpul verificărilor, comisarii de la GNM - Comisariatul Judeţean Gorj au constatat că nici de această dată nu au fost duse la îndeplinire măsurile stabilite, APM Gorj a decis suspendarea autorizaţiei de mediu deţinută de operator, pentru o perioadă de maxim 6 luni. Agenţia judeţeană pentru protecţia mediului a comunicat această decizie tuturor factorilor implicaţi în gestionarea deşeurilor, astfel încât autorităţile locale să poată face demersuri pentru soluţionarea acestei probleme”, a mai precizat instituţia.

Garda Naţională de Mediu a transmis întreaga disponibilitate de a pune la dispoziţia autorităţilor locale datele necesare, expertiza şi sprijinul tehnic, în vederea identificării unor soluţii care să preîntâmpine o eventuală criză a deşeurilor la nivelul judeţului, ale cărei urmări ar putea avea efecte asupra sănătăţii populaţiei.

”În perioada următoare, Comisariatul Judeţean Gorj al GNM va monitoriza starea de salubritate a localităţilor de pe raza judeţului, precum şi modul în care autorităţile locale gestionează problema deşeurilor”, a mai transmis Garda de Mediu.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.