Fosta logodnică turcă Hatice Cengiz a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, asasinat în sediul Consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, la 2 octombrie 2018, îndeamnă luni la ”pedepsirea fără întârziere” a prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, supranumit MBS, în urma publicării unui raport american în care acesta este acuzat de validarea asasinatului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este imperativ ca prinţul miştenitor, care a ordinat uciderea brutală a unei persoane nevinovate, să fie pedepsit fără întârziere”, îndeamnă într-un comunicat Hatice Cengiz.

”Acest lucru i-ar face dreptate lui Jamal şi ar evita ca astfel de fapte să mai fie comise în viitor”, apreciază ea.

Statele Unite au publicat vineri un raport al serviciilor americane de informaţii, în care se arată că prinţul moştenitor saudit a ”validat” o operaţiune vizând ”prinderea sau uciderea” lui Khashoggi.

Însă Washingtonul nu a impus sancţiuni puternicului moştenitor al Arabei Saudite.

”Salut publicarea raportului american. Adevărul, care era deja cunoscut, a fost reafirmat şi este de-acum definitiv. Însă nu este siuficient, pentru că adevărul are sens dacă serveşte la săvârşirea dreptăţii”, declară Hatice Cengiz.

”Dacă prinţul moştenitor nu este pedepsit, acest lucru va transmite un semnal pentru întotdeauna că principalul vinovat poate ucide în deplină impunitate”, subliniază ea.

”Guvernele din întreaga lume, în frunte cu administraţia Biden, trebuie să se întrebe dacă sunt pegătite să strângă mâna unei persoane a cărei vină(...) a fost atestată, fără să fie pedepsită”, avertizează ea.

Un critic al puterii saudite, căreia i-a fost mai întâi un apropiat, Jamal Khashoggi, un rezident în Statele Unite şi editorialist la cotidianul The Washington Post (WP), a fost asasinat la 2 octombrie 2018 în sediul Consulatului Arabiei Saudite la Istanbul de către un comando de agenţi veniţi din Arabia Saudită.

Corpul jurnalistului nu a fost găsit niciodată.

După ce a negat asasinatul, Riadul a recunoscut că acesta a fost comis de către agenţi saudiţi, dar care ar fi acţionat singuri.

În urma unui proces opac în Arabia Saudită, cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte, iar alţi trei la închisoare. Pedepsele capitale au fost comutate ulterior.

Acest caz pătează imaginea tânărului prinţ moştenitor, un veritabil om puternic în regat, desemnat rapid de către oficiali turci drept comanditarul asasinatului, în pofida dezminţilor saudite.

Turcia nu a reacţionat încă faţă de publicarea raportului american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.