Peste 100 de persoane au fost rănite în Japonia, într-un cutremur de magnitudinea 7,3, în largul Fukushima (nord-est), care a îngrozit ţara la aproape zece ani de la un tsunami care a antrenat un accident nuclear major în centrala din această regiune, au anunţat autorităţile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Seismul, care a avut loc sâmbătă, imediat după ora locală 23.00 (16.00, ora României), s-a soldat cu 114 răniţi, dintre care şase grav, atât în regiune, cât şi în regiunea Tokyo, unde a fost resimţit puternic. Mai multe replici au avut loc în cursul nopţii, însă nu au cauzat un tsunami.

Niciun mort sau pagube materiale importante nu au fost semnalate duminică şi nicio anomalie nu a fost detectată la centrale nucleare situate în zonele afectate, aceleaşi centrale afectate în catastrofa din 2011.

La 11 martie 2011, un cutremur de magnitudinea 9, urmat de un tsunami uriaş, au ucis 18.000 de oameni şi au avariat grav Centrala nucleară Fukushima Daiichi.

Cutremurul de sâmbătă, de magnitudinea 7,3 este considerat o replică îndepărtată a cutremurului din 2011, potrivit Agenţiei Meteorologice japoneze (JMA).

Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 60 de kilometri, în Oceanul Pacific, şi la aprocimativ 60 de kilometri de coastele Fukushima, potrivt JMA.

Institutul american de geofizică USGS a înregistrat o magnitudine de 7,1, la o adâncime de 51 de kilometri.

”Eram acasă (...). Zguduitura a fost atât de puternică, încât mi-a fost frică pentru siguranţa mea”, a declarat duminică pentru AFP un oficial municipal din orăşelul Soma, în prefectura Fukushima, Masami Nakai.

”Prima zguduitură mi s-a părut mai puternică decât cea” din 2011, a declarat pentru agenţia Kyodo Tomoko Kobayashi, care lucrează într-un han tradiţional la Minamisoma, în aceeaşi regiune.

Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită, după ce un milion de gospodării au fost private de curent electric în urma primului seism, sâmbătă noaptea.

Principala pagubă materială vizibilă era o alunecare de teren care a rupt o autostradă în prefectura Fukushima. Imagini aeriene televizate surprind altă alunecare de teren pe un circuit de curse izolat.

Legături cu trenul de mare viteză (Shinkansen) în nordul Japoniei au fost suspendate duminică, în vederea unei examinări a stării infrastructurii.

RISC DE REPLICI

Autorităţile japoneze au îndemnat populaţia ”la mare prudenţă”, avertizând că noi replici importante pot avea loc în zilele următoare şi că riscul unor alunecări de teren creşte odată cu ploi aşteptate luni în regiune.

”În special în următoarele două-trei zile ar putea avea loc seisme puternice”, a avertizat un purtător de cuvânt al Guvernului, Katsunobu Kato.

Guvernul, care evalua bilanţul pagubelor, a anunţat că au fost avariate opt structuri, în principal case, iar presa locală evoca faptul că s-au surpat plafoane şi ţevărie a fost ruptă la zeci de clădiri.

Membri ai Forţelor japoneze de autoapărare au fost trimişi în zone afectate pentru a distribui apă, după ce 4.800 de gospodării au rămas fără apă curentă, potrivit lui Kato.

Cutremurul are loc în contextul în care Japonia încarcă să oprească răspândirea covid-19, pregătind gfăzduirea Jocurilor Olimpice (JO), prevăzute în perioada 23 iulie-8 august, amânate anul trecut din cauza pandemiei.

Peste 250 de persoane s-au refugiat în 173 de centre de evacuare, pe timpul nopţii, în regiunea Fukushima, respectând gesturi-barieră, fircare familie instalându-se într-un cort, însă majoritatea s-au întors acasă, a anunţat Kato.

Grupul american Pfizer, alcărui vaccin împotriva covid-19 a fost primul vaccin aprobat duminică în Japonia, a anunţat Guvernul că centrele sale de depozitare nu au fost afectate de cutremur, a precizat el.

Japonia, situată la intersecţia mai multor plăci tectonice, este afectată frecvent de cutremure şi are norme stricte de costruire, pentru ca clădirile să reziste unor cutremure puternice.

În septembrie 2018, un cutremur de magnitudinea 6,6 s-a soldat cu 44 de morţi pe Insula Hokkaido (nord).

În ianuarie 1995, un cutremur la Kobe (vest) s-a soldat cu aproape 6.500 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.