Regizorul de teatru şi cineastul multipremiat Kirill Serebrennikov şi-a anunţat marţi plecarea de la centrul moscovit "Gogol", devenit sub conducerea sa un loc major al creaţiei contemporane ruse, autorităţile municipale nemaiprelungindu-i contractul, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această plecare vine la opt luni după condamnarea la o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare pentru deturnare de fonduri într-un caz considerat de mulţi politic, lumea culturală estimând că Serebrennikov plăteşte pentru producţiile sale iconoclaste şi libertatea sa în faţa conservatorismului autorităţilor ruse. 

"Centrul Gogol, ca teatru şi idee, va continua să trăiască", a declarat Kirill Serebrennikov pe Instagram, însoţind mesajul său de o fotografie cu scrisoarea trimisă de Departamentul de Cultură al Moscovei care îl anunţa că din 25 februarie, când expiră contractul său, acesta nu va mai fi prelungit. 

"Nu vă descurajaţi. Nu există viaţă, nici libertate în descurajare", a adăugat regizorul de scenă în vârstă de 51 de ani, numit în 2014 director artistic al Centrului "Gogol". 

În august 2017, Kirill Serebrennikov a fost arestat la domiciliu mai mult de un an şi jumătate pentru că ar fi deturnat 130 de milioane de ruble (1,8 milioane de euro) din subvenţii publice între 2011 şi 2014. 

În iunie, el a fost condamnat de un tribunal din Moscova la o pedeapsă de trei ani cu închisoare cu suspendare în ciuda unei mobilizări internaţionale şi a unei petiţii semnate de peste 3.000 de personalităţi ale culturii ruse.                

Fără să se opună deschis preşedintelui Vladimir Putin, Kirill Serebrennikov a criticat de mai multe ori presiunile care-i vizează pe artiştii ruşi atunci când operele lor, care abordează teme precum politica, religia sau sexualitatea, sunt în mod regulat criticate de activişti ortodocşi sau de autorităţi. 

Din cauza arestării sale la domiciliu, Kirill Serebrennikov nu a putut participa în mai 2018 la Cannes, alături de echipa filmului său "Leto", prezentat în competiţie şi al cărui montaj a fost terminat la domiciliul său. El a lipsit şi în decembrie 2017 de la premiera baletului său "Nureev" de la Teatrul Bolşoi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.