Consiliul de Securitate al ONU i-a dat undă verde secretarului general Antonio Guterres să-i numească pe bulgarul Nickolay Mladenov şi pe norvegianul Tor Wennesland emisari ONU în Libia şi, respectiv Orientul Mijlociu, declară diplomaţi pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această undă verde intervine după respingerea unor candidaturi africane de către Statele Unite, care le-au impus partenerilor lor o nouă structură ierarhică a ONU în Libia - printr-un emsiar secundat de către un coordonator al micii misiuni ONU de la Tripoli - aproximativ 230 de persoane.

Coordonatorul misiunii urmează să fie african, ca o consolare, potrivit unor diplomaţi, în contextul în care Africa, care subliniază că sunt necesare ”soluţii africane la probleme africane”, a reclamat în zadar, luni de zile, numirea unui african sau a unei africane în postul de misar ONU.

În vară, Statele Unite au blocat, din motive pe care nu le-au explicat, candidaturile fostului ministru algerian de Externe Ramtane Lamamra şi unui fost ministru ghanez, Hanna Serwaa Tetteh.

Nickolay Mladenov, în vârstă de 48 de ani, era emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu din 2015.

În cursul misiunii sale, el s-a confruntat cu tensiuni între Fâşia Gaza şi Israel, colonizarea israeliană care s-a intensificat, disensiuni între palestinieni şi degradarea situaţiei umanitare în Fâşia Gaza - sporită de covid-19.

El a purtat cu Egiptul noi negocieri, cu scopul de a evita escaladări între Israel şi Fâşia Gaza.

El este înlocuit în funcţie de către Tor Wennesland, un diplomat norvegian în vârstă de 68 de ani.

Potrivit diplomaţilor citaţi, Rusia i-a cerut lui Antonio Guterres să atribuie în mod simultan cele două funcţii, de teamă că Statele Unite ar putea să profite de un ”vid” în Orientul Mijlociu pentru a face noi concesii Israelului, înaintea sfârşitului mandatului lui Donald Trump, în ianuarie.

Tor Wennesland este un specialist în Orientul Mijlociu.

El a ocupat posturi la Tel Aviv, la conducerea Biroului Reprezentanţei Norvegiei la Ramallah şi la Cairo, ca însărcinat cu Egiptul şi Libia.

Anterior el a fost consilierul fostului premier britanic Tony Blair şi emisar al Cvartetului în Orientul Mijlociu în perioada 2007-2008.

El a fost, de asemenea, consilierul unuia dintre arhitecţii Acordurilor de la Oslo, Terje Roed-Larsen, în 1996.

El era până acum emisarul special al Guvernului norvegian în Orientul Mijlociu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.