Directorul general al producătorului european de aeronave Airbus, Guillaume Faury, a cerut, luni, încheierea a doua conflicte diplomatice, unul legat de ieşirea Marii Britanii din UE şi unul transatlatic referitor la subvenţiile pentru avioane, care au un efect negativ asupra afacerilor sale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Faury a spus că Airbus, care are fabrici în Marea Britanie şi în UE, se pregăteşte pentru perturbarea activităţilor sale în cazul în care Marea Britanie se va retrage din UE fără un acord comercial, dar a respins avertismentele privind apariţia unor probleme grave.

”Ar fi cu adevărat păcat ca, după atâţia ani de pregătire, să nu existe un acord. Cred că ar fi mult mai bine ca UE şi Marea Britanie să aibă un Brexit ordonat ”, a declarat Faury într-o conferinţă.

”Acestea fiind spuse, dacă nu va există o înţelegere, va trebui să trăim cu acest lucru. Ar fi o tranziţie mai dificilă pe 31 decembrie şi ne pregătim pentru unele probleme logistice, dar nu credem că acest lucru va fi imposibil de gestionat”, a adăugat el.

Comentariile sale au venit după ce industria manufacturieră britanică a avertizat cu privire la o posibilă ”lovitură de KO”, în cazul în care premierul Boris Johnson nu poate asigura un acord comercial cu UE înainte de încheierea perioadei de tranziţie pe 31 decembrie.

Faury a cerut, de asemenea, un acord într-o dispută privind subvenţiile pentru aeronave, în care atât UE, cât şi Statele Unite au impus tarife pentru mai multe bunuri.

"Cerem o descaladare ... şi găsirea unui acord pe termen lung între SUA şi UE şi credem că aşa se va întâmpla", a declarat Faury la Conferinţa de la Montreal.

”Şi se va întâmpla sub administraţia Biden, dar cred că oricum s-ar fi întâmplat”, a adăugat el.

Potrivit unor diplomaţi,  UE şi administraţia Trump se află implicate în negocieri ”serioase” pentru a pune capăt conflictului comercial vechi de 16 ani, care s-a amplificat chiar în momentul în care Marea Britanie părăseşte UE.

Airbus a fost prinsă săptămâna trecută între cele două de negocieri comerciale, când Marea Britanie a suspendat tarifele pentru mărfurile SUA adoptate în sprijinul Airbus, în timp ce se pregăteşte să iasă din UE.

Surse din industrie au declarat că decizia, în contradicţie cu semnalele anterioare că tarifele vor rămâne, a pus capăt unităţii între susţinătorii Airbus, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Spania şi a precipitat cea mai gravă ruptură în domeniul aerospaţial din ultimele decenii.

Faury a mai spus că este vital să fie restabilite zborurile, pe măsură ce sunt distribuite vaccinurile pentru noul coronavirus. El a adăugat însă că nu este îngrijorat că noile tehnologii folosite pentru comunicarea la distanţă vor afecta grav călătoriile premium, spunând că majoritatea afacerilor ar trebui în continuare să se desfăşoare personal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.