Camera Comunelor a adoptat controversatul proiect de lege care pune în discuţie tratatul Brexitului - o măsură de prudenţă afirmă Londra, care s-a declarat dispusă anterior să renunţe la clauzele care au declanşat furia Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Textul, adoptat luni seara, revine asupra anumitor dispoziţii vamale cu privire la provincia Irlanda de Nord, prevăzute iniţial să evite, la 31 decembrie, când se încheie perioada de tranziţie, reimpunerea unei frontiere fizice cu Irlanda, o garanţie considerată esenţială în vederea apărării păcii pe insulă.

Londra consideră că scopul legii este să apere întregul teritoriu al Regatului Unit şi să asigure continuitatea schimburilor comerciale între Marea Britanie şi provincia Iranda de Nord.

Adoptarea acestui text a avut loc imediat după ce Guvernul britanic a anunţat luni seara că este dispus să renunţe la clauzele controversate care au determinat UE să lanseze o procedură de infringement împotriva Londrei.

Ministrul britanic Michael Gove şi vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Maros Sefcovic ”au lucrat constructiv” la implementarea Tratatului Retragerii regartului din Uniune în cadrul unei reuniuni, luni, la Bruxelles, a anunţat într-un comunicat Guvernul britanic.

Executivul lui Boris Johsnon a promis să retragă proiectul de lege, ”în cazul în care soluţiile avute în vedere în aceste negocieri sunt aprobate” până la urmă.

Însă negocierile comerciale sunt în continuare împotmolite - cu patru săptămâni înainte de divorţul definitiv, la 31 decembrie -, iar acest gest pare a fi o concesie făcută Bruxellesului, unde premierul conservator Boris Johnson urmează să se ducă ”în zilele următoare”.

”Cu toate că noi sperăm să reuşi, este prudent (...) să păstrăm clauzele în forma lor actuală ca ultim resort”, a subliniat în Camera Comunelor secretarul de stat însărcinat cu Întreprinderile Paul Scully.

El a subliniat că aceste clauze permit ”protejarea pieţei Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit”.

După ce proiectul de lege a fost adoptat într-o primă lectură, la sfârşitul lui septembrie, Camera Lorzilor a respins aceste dispoziţii controversate.

Luni seara, Camera Comunelor, în care Guvernul este larg majoritar, a reintrodus aceste dispoziţii în text.

Textul urmează să fie trimis din nou, săptămâna aceasta, în Camera Lorzilor, după care urmează să revină în Camera inferioară a Parlamentului britanic în vederea unei ultime lecturi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.