O audiere procedurală de două săptămâni - cu uşile închise - a început luni şi urmează să le permită avocaţilor să se exprime cu privire la ancheta judecătorilor de instrucţie referitoare la atentatle jihadiste de la 22 martie de la Bruxelles, soldate cu 32 de morţi şi peste 340 de răniţi, considerată o repetiţie generală îniantea unui proces cu sute de victime şi 13 inculpaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un dublu atac cu explozivi pe aeroport, iar apoi la metrou, în capitala europeană, s-a soldat cu 32 de morţi şi peste 340 de răniţi, într-o oră şi un sfert, în dimineaţa lui 22 martie 2016.

Comis de aceeaşi celulă jihadistă franco-belgiană care a comis atentatele de la Paris la 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi, atacul a fost revendicat de organizaţia Statul Islamic (SI).

La fel ca cel de la Paris, procesul de la Bruxelles se anunţă istoric prin numărul rudelor victimelor, persoanelor rănite şi/sau traumatizate care solicită reparaţii în urma unui prejudiciu - 650 de părţi civile de 32 de naţionalităţi s-au anunţat deja, potrivit parchetului federal belgian, competent în domeniul terorismului.

Începând de luni ele sunt înregistrate în cadrul unei audieri de ”reglementare a procedurii”.

Această procedură are loc la fostul sediu al Alianţei Nord-Atlantice (NATO) - transformat în tribunal -, în vederea garantării securităţii unui spaţiu larg, în cadrul unei proceduri la care participă până la 1.000 de persoane.

Audierea - care urmează să aibă loc cu uşile închise timp de două săptămâni - urmează să le permită avocaţilor să-şi exprime opinia cu privire la ancheta judecătorilor de instrucţie.

Ei pot contesta ceee ce urmăreşte acuzarea în legătură cu cei 13 inculpaţi.

Între inculpaţi se află Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandourilor de la 13 noiembrie, care este deţinut în Franţa.

Francezul, în vârsrtă de 31 de ani, urmează însă să absenteze la aceste audieri.

El nu a dorit să compară, a anunţat o sursă judiciară.

Este vorba despre cel de-al doilea proces al lui Salah Abdeslam în Belgia, după condamnarea sa la 20 de ani de închisoare în 2018, când a fost găsit vinovat că a deschis focul asupra unor poliţişti, cu trei zile înainte să fie arestat, la 18 martie 2016, în capitala belgiană.

În rechizitoriul său, parchetul federal vrea ca Abdeslam să fie judecat de o curte cu juri, alăturide alţi şapte suspecţi, acuzaţi la fel ca el de ”asasinate comise într-un context terorist”.

Parchetul cere de asemenea judecarea a doi inculpaţi de către un tribunal corecţional şi abandonarea procedurilor în cazul altor trei.

UN ”SEMNAL IMPORTANT”

”Aşteptăm ca fiecare să se exprime cu privire la acest rechizitoriu şi vrem să putem răspunde avocaţilor inculpaţilor care-l vot contesta”, a declarat pentru AFP Valérie Gérard, membru unui grup de avocaţi care apără peste 200 de părţi civile.

Avocata şi-a pierdut, la rândul său, nepoata, la vârsta de 24 de ani, la staţia de metrou Maelbeek, în centrul cartierului european, unde 16 persoane au fost ucise, tot atâtea ca pe aeroportul Zaventem.

În perspectiva procesului, această întâlnire este un ”semnal important”, care vizează ”să verifice că s-a făcut totul pentru găsirea vinovaţilor”, subliniază Guillaume Lys, un avocat care reprezintă Asociaţia victimelor V-Europe, 250 de persoane, spune el.

Şapte dintre inculpaţi se află în detenţie provizorie, iar cinci au fost eliberaţi în cursul anchetei.

Cel de-al 13-lea inculpat, Oussama Atar, este în continuare de negăsit şi probabil că a fost ucis în Siria, însă autorităţile belgiene nu au obţinut niciodată o confirmare.

El este considerat organizatorul atentatelor - a fost inculpat ca ”lider al unui grup terorist”, la fel ca cei trei atacatori kamikaze, Najim Laachraoui şi fraţii Ibrahim şi Khalid El Bakraoui.

Printr-o coincidenţă, atât pe aeroport, la ora locală 7.58, cât şi la metrou, la ora locală 9.11, unul dintre atacatori a renunţat în ultimul moment să se detoneze.

Este vorba despre Mohamed Abrini - ”bărbatul cu pălărie” -, de asemenea absent luni, şi, respectiv, Osama Krayem, care urmează să fie judecaţi ca suspecţi principali.

Cei doi, Salah Abdeslam, Sofien Ayari şi Ali El Haddad Asufi sunt inculpaţi, de asemenea, în dosarul ”13 noiembrie” şi urmează să fie judecaţi la Paris într-un proces care urmează să înceapă în septembrie 2021.

Procesul atentatelor de la Bruxelles este programat să aibă loc începând din septembrie 2022.

Abandonat de NATO în 2018, care s-a mutat într-un sediu ultramodern construit în apropiere, fostul sediu al Alianţei Nord-Atlantice - care datează din anii '60 - a fost reamenajat în urma unor lucrări estimate la 20 de milioane de euro şi a fost redenumit ”Justitia”.

Sediul ar putea să găzduiască, în viitor, şi alte procese mari imposibil să fie organizate la vechiul Palat al Justiţiei de la Bruxelles, anunţa joi ministrul belgian al Justiţiei Vincent Van Quickenborne în cadrul unei vizite a sălilor renovate - şi care sunt ”covid-proof” - cu reguli de distanţare socială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.