Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică nu a primit din partea Iranului vreo notificare privind oprirea inspecţiilor - reclamată de către ultraconservatori, care acuză Israelul, după asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, un eminent fizician nuclaer iranian -, iar nimeni nu va avea de câştigat din acest lucru”, a anunţat directorul general al AIEA Rafael Grossi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Înţelegem suferinţa, dar în acelaşi timp este clar că nimeni nu va avea de câştigat de pe urma unei diminuări, a unei limitări sau a unei întreruperi a activităţii pe care o depunem împreună”, a declarat Rafael Grossi într-un interviu acordat AFP luni, la un an după ce a preluat conducerea AIEA.

”În ceea ce ne priveşte, noi continuăm şi sperăm că partea iraniană va face la fel, iar aşa cum am spus, eu nu am primit niciun indiciu că lucrurile ar sta altfel”, a adăugat el.

Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat vineri, în apropiere de Teheran, într-un atac cu o maşină-capcană, urmat de un atac armat asupra maşinii sale, potrivit Ministerului iranian al Apărării.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a ameninţat sâmbătă cu o ripostă ”la momentul potrivit”.

Numeroşi ultraconservatori îndeamnă la interzicerea de către Iran a accesului inspectorilor AIEA, însărcinaţi să verifice activităţile iraniene sensibile, conform Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

”Aceasta nu este prima oară când parlamentari se exprimă în acest sens”, a reacţionat conducătorul agenţiei ONU.

Iranul s-a retras în ultimele luni din bună parte a acordului nuclear, ca represalii faţă de retragerea americană din pact şi reimpunerea unor sancţiuni dure Republicii islamice de către administraţia Trump.

În acest context tensionat, Uniunea Europeană (UE) a anunţat o reuniune - la 16 decembrie -, la Viena a Comisiei Mixte a acordului nuclar (JCPoA), la care să ia parte părţile semnatare - China, Franţa, Germania, Rusia, Regatul Unit şi Iranul.

Acţiunea AIEA rămâne mai indispensabilă ca niciodată, insistă Grossi.

”Este necesar să ne aflăm la faţa locului, este necesar să inspectăm. Ei (iranienii) au un important program nuclear, care necesită unele dintre cele mai mari eforturi în domeniul inspecţiei”, declară el.

”Fără acestea, ne vom afla în întuneric total, iar incertitudinea şi instabilitatea în regiune ar fi mult mai mari”, avertizează directorul AIEA.

Rafael Grossi a îndemnat din nou Teheranul să prezinte explicaţii cu privire la instalaţia suspectă din districtul Turquzabad, în capitală, unde s-a detectat prezenţa prezenţa unor particule de uraniu antropogen - adică rezultat din activitatea umană.

”Nu vreau să dramatizez, dar este important să obţinem clarificări”, subliniază el.

”Nu există un termen limită, dar am un anumit sentiment al unei urgenţe”, insistă el.

Grossi anunţa la jumătatea lui noiembrie că elemente furnizate de Iran ”nu stau în picioare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.