Centrifuge au fost puse în funcţiune la instalaţia subterană de îmbogăţire a uraniului de la Natanz - o încălcare a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian - arată Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) într-un raport relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reuters precizează că a aflat despre acest raport miercuri.

Instalaţia subterană de la Natanz, concepută pentru a rezista unor atacuri aeriene, este principala instalaţie în care Iranul îmbogăţeşte uraniu.

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a cerut recent administraţiei sale să o bombardeze, dar şi alte instalaţii sensibile, potrivit unei surse americane care confirma pentru Reuters o informaţe dezvăluită de cotidianul The New York Times (NYT).

Acordul de la Viena permite Teheranului să folosească doar centrifuge de primă generaţie, de tip IR-1, pentru a îmbogăţi slab uraniu.

AIEA anunţa într-un raport publicat miercurea trecută că centrifuge de tip IR-2m - care erau folosite şi încălcau acordul - în altă instalaţie au fost mutate la Natanz şi instalate în cascadă, ceea ce permite o îmbogăţire treptată a uraniului.

Agenţia preciza totodată că aceste centrifuge nu au fost alimentate cu hexaflorură de uraniu (UF6), materia primă supusă îmbogăţirii.

”La 14 noiembrie 2020, AIEA a constatat faptul că Iranul a început să injecteze UF6 într-o cascadă de 174 de centrifuge (de tip) IR-2m instalată recent la uzina de îmbogăţire a combustibilului (FEP) de la Natanz", se arată în acest document transmis marţi statelor membre AIEA.

Iranul a încălcat mai multe prevederi ale Acordului de la Viena, pe care-l consideră caduc după ce Donald Trump a restras Statele Unite din el în 2018 şi a impus şi înăsprit sancţiunile americane impuse Republicii islamice.

În raportul de săptămâna trecută, AIEA anunţa că la Natanz a început instalarea unor centrifuge de tip IR-4 şi nu de tip IR-6, aşa cum prevedea Teheranul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.