Teheranul va respecta toate angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul Acorduluide la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, dacă preşedintele-ales al Statelor Unite Joe Biden ridică sancţiunile americane impuse republicii islamice, anunţă ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, care apreciază că acest lucru poate fi realizat foarte rapid, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă domnul Biden este dispus să respecte angajamentele americane, noi putem, la rândul nostru, să ne îndeplinim toate angajamentele din Acord (...), iar negocieri sunt posibile în cadrul (Grupului) P5+1 (puterile mondiale semnatare ale Acordului de la Viena)”, declară, într-un interviu publicat miercuri de presa oficială iraniană, ministrul iranian de Externe.

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a retras în 2018 Statele Unite din Planul de acţiune global comun (JCPoA), semnat cu trei ani mai înainte de către predecesorul său Barack Obama, şi a restabilit şi consolidat sancţiune impuse de către Statele Unite Iranului.

Joe Biden, care a fost vicepreşedintele lui Barack Obama, a promis să revină în JCPoA, dacă Iranul respectă din nou prevederile Acordului de la Viena.

”Suntem pregătiţi să discutăm despre felul în care Statele Unite pot reveni în cadrul acordului”, anunţă şeful diplomaţiei iraniene.

”Situaţia se va îmbunătăţi în lunile următoare. Biden poate ridica toate sancţiunile prin trei decrete prezidenţiale”, apreciază Zarif.

Diplomaţi şi analişti se aşteaptă ca o revenire a Statelor Unite în cadrul acordului internaţional nuclear să necesite mult timp, din cauza neîncrederii reciproce între Washington şi Teheran şi a unei probabile voinţe a ambelor tabere de a obţine numeroase concesii din partea celeilalte.

Zarif nu a insistat asupra vreunei compensaţii americane.

”Asta se paote face automat şi fără să se stabilească condiţii”, apreciază el, subliniind ca fiecare tabătă să respecte prevederile acordului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.